Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

NAKON 2 MJESECA – Mural posvećen ratnom zločincu Slobodanu Praljku ponovno je oslikan u Zagrebu

Upravo zbog Praljka su građani zatražili uklanjanje murala, s obzirom na to da se radi o osuđenom ratnom zločincu.

U novozagrebačkom naselju Lanište ponovno je osvanuo mural s likom osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka, koji se nakon presude u Haagu ubio ispijanjem otrova.

Naime, prije nepuna dva mjeseca, mural je uklonjen s trafostanice spomenutog naselja.

Problematičnu situaciju oko povratka murala je na svom Facebook profilu komentirao Herman Vukušić.

– Povratak murala tražilo je i dvadesetak zagrebačkih veteranskih udruga koje su se okupile prije par tjedana upravo na temu skandaloznog odnosa novih gradskih vlasti prema hrvatskim braniteljima i siguran sam, odluče li Tomašević i njegova svita ponovo ići na uklanjanje murala, da će im se branitelji žestoko suprotstaviti – stoji u objavi.

Podsjećamo, krajem listopada su s trafostanice uklonjena četiri murala, od kojih su dva bila posvećena Vukovaru. Druga dva murala bila su posvećena Dinamu i generalu Praljku.

Upravo zbog Praljka su građani zatražili uklanjanje murala, s obzirom na to da se radi o osuđenom ratnom zločincu.

Nakon uklanjanja murala, branitelji i nezadovoljni Zagrepčani su se okupili ispred trafostanice, a stigli su i Bad Blue Boysi, koji su izradili novi mural. Zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet pojasnio je tada okolnosti brisanja murala, istaknuvši da ih je HEP, u čijem je vlasništvu trafostanica, prebojao jer su nacrtani bez njihove dozvole.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević je komentirao uklanjanje murala na zagrebačkom Laništu i rekao da su svi uklonjeni pogreškom, osim onog posvećenog ratnom zločincu Slobodanu Praljku.

(Jutarnji list / Lovro Belošević)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave