Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

NAJSTARIJE I NAJVEĆE HRVATSKO BRODOGRADILIŠTE “ULJANIK” IZ PULE NIJE UNIŠTILA POLITIČKA STRANKA IDS, KAKO TVRDI VLADAJUĆI HDZ I PROUSTAŠKI MEDIJI, NEGO HRVATSKA VLADA NE ČELU S PREMIJEROM ANDREJOM PLENKOVIĆEM!

VLADA JE ŠAKAMA DIJELILA NOVCE ZA PROPALO SPLITSKO, TROGIRSKO, KRALJEVIČKO I RIJEČKI “3. MAJ”, A UMJESTO DA SPASE GIGANT PULSKI “ULJANIK” KOJI POSTOJI OD 1856. GODINE I DODIJELILO MU JE “MRVICE” I OSTAVILA DA PROPADNE…!

O propasti najstarijeg i najvećeg brodogradilišta “Uljanik” iz Pule već nekoliko godina se piše (o uhićenju više članova Uprave i sudski spor još uvijek traje) vladajuća politička stranka i hrvatska Vlada optuživali su ljude u brodogradilištu, o čemu se pisalo u hrvatskim medijima. Poglavito su najglasniji i najoštriji bili ultradesničarski i proustaški mediji, naročito raznorazni portali. Tu je najoštrija nabrusila svoje oštre zube Lili Benčik, koja nije profesionalna novinarka, nego službenica u mirovini koja uglavnom najviše pljuje po Titu, partizanima i komunistima koji su za nju zločinci, a istarsku regionalnu stranku IDS proglasila je fašističkom. To, sad, nitko u Hrvatskoj nije objavio, ali ona jest i kada je novinar kritizira onda “luduje” da je novinar nepismen, a portal naziva klevetničkim. Ta blogerica i tzv. kolumnistica vrzma po političkim temama, ali dosad nije objavila nijedan tekst o zločinima ustaša i domobrana u NDH-a nad pripadnicima NOB-a i civilnog stanovništva!!

Blog hrvatskonebo.org.: IDS i Boris Miletić uništili brodogradilište “Uljanik”!

Budući da se “ubacila” na teme iz gospodarstva, opet je uzela na udar IDS i njenog bivšeg predsjednika Borisa Miletića, dugogodišnjeg gradonačelnika Grada Pule, kojega najdirektnije optužuje za propast brodogradilišta “Uljanik” u Puli. Ta neobuzdana blogerica ponovno iz portala u portal, u različitim vremenskim deseticama, ponavlja tekstove kao da je ženski papagaj. Međutim, to je notorna laž, jer IDS i Boris Miletić nisu stvorile probleme u “Uljaniku”, već hrvatska Vlada sa ministrima gospodarstva (prošlo je više njih) i najvećim krivcem premijerom Andrejem Plenkovićem! Premijer, ako dobro pamtim, u travnju 2019. godine izjavio je novinarima da je nenormalno da je hrvatska Vlada dala jamstvo hrvatskim  brodogradilištima 35 milijardi kuna! To je uistinu veliki novac, ali je isto tako nenormalno (to nije rekao premijer Plenković) da je novac dat preko veze – malo dalmatinske i malo HDZ-a!!

Tvrdim da je, kao što je premijer Plenković izjavio, da je dato nenormalno 35 milijardi kuna, tako je nenormalno da je znatno najviše novca dobio “Brodosplit” s nesposobnim vodećim kadrom, brodogradilište u Trogiru, Kraljevici i riječkom “3. maju”, a najmanje pulskom “Uljaniku”, “mrvice”.!!!!! Vlada je šakama dijelila novac, ali kome je obećala je dala.

“Brodosplitu” 1,4 milijuna eura, a “Uljaniku” slane “mrvice”

Neobično je da novinar iza rečenice stavlja čak pet uskličnika, ali to sam učinio jer toliko je brodogradilišta koji su dobili “lovu”. Da ne bih previše kalkulirao, objelodanjeno je, a ja sam prepisao, kako su splitski brodograditelji dobili ni manje ni više 1,4 milijuna eura! Vlada, naravno, nije dala nikakvo obrazloženje, ali je nepobitna činjenica da je “Brodosplit” loše radio i poslovao. Poznavatelji brodograđevne industrije kažu da je “Brodosplit” imao najnesposobnije rukovodstvu od sviju brodogradilišta.

A da bih ultradesničarskim i proustaškim portalima, pogotovu senzacionalističkoj blogerici L.B., dokazao da su dezinformirali javnost glede krivnje IDS-a i istarskog župana Borisa Miletića, oni nisu krivi za uništenje “Uljanika”! Neću pisati napamet, već ću citirati neke medije.

Tako je zagrebački tportal 28. ožujka 2019. objavio članak pod naslovom “Zadnje tri godine jasno je da je Uljanik otišao kvragu! Da je prije godinu dana otvoren stečaj, danas bi 2000 radnika primilo plaću”. U članka su zapažene izjave koje su dali neki političari i gospodarstvenici, pa je SDP-ovac Ivo Jelušić “istaknuo kako vladajući HDZ i oporbu pita što sad kad je dogorjelo do prstiju!” Pita zašto smo uopće došli u ovu situaciju?                                                                                                                         

– S druge strane Vladu koju je dozvolila da dogori do prstijun i koja je do dan danas ne zna što učiniti – rekao je Jelušić. IDS-ovci, točnije podžupan Istarske županije Tulio Demetlika izjavio je:  “IDS nije znao i nije imao utjecaj na poslovanje Uljanika. Kad smo saznali o problemima prije 17 mjeseci, obavijestili  s snosi najveću krivicu hrvatska Vlada ma čelu s premijerom Plenkoivćem, amo ministricu gospodarstva Martinu Dalić. Međutim ona je imala velike probleme s Agrokorom. Tražili smo od Vlade da, kao što je brzo riješila problem Agrokora ex da se izmjene neki članci kako bi se po istoj proceduri mogla rješavati  druga velika poduzeća od strateške važnosti”.

Čačić: U “Uljaniku” je moglo raditi 2000 ljudi!

Dugogodišnji gospodarstvenik i političar Radomir Čačić rekao je veoma važne pojedinosti vezane za “Uljanik”.                                                                                                                                    

– Ali činjenica da su zadnje tri godine, kad je bilo jasno da su stvari u Uljaniku otišle kvragu, nije reagiralo. Da se prije godinu dana  otvorio stečaj s preustrojem, danas bi Uljanik radio, a 2000 ljudi bi primali plaće, rekao je Čačić.                                                                                                             

Činjenica je da je za propast starog brodograđevnog giganta “Uljanik” najveću krivicu snosi hrvatska Vlada na čelu s premijerom Plenkovićem, a ne kako tvrdi degutantna i mrzovoljna Lili Benčik, koja optužuje IDS i Borisa Miletića.

Na kraju ću reći da brodogradilište “Uljanik” ima dugogodišnju tradiciju gradnje brodova i osnovano je daleke 1856. godine, što govori da je u stečaj otišlo poslije 160 godina postojanja! Nije ga uspjela uništiti Austro-Ugarska, fašistička Italija i SFR Jugoslavija, ali su ga dokrajčila HDZ-ova Vlada s nacionalnim manjinama koje su u koaliciji (to je pulski Talijan Furio Radin!) na čelu s premijerom Plenkovićem!!! 

Neka hrvatska vlast u Zagrebu zna da su radnici koji su u brodogradilištu proveli mnoge godine i morali napustiti “Uljanik” bili veoma žalosni, a nemali broj je zaplakao. Više stotina radnika našlo je posao u brodogradilištu u talijanskom gradu  Monfalconeu koje je poznato u cijelom svijetu. Hrvatski brodograditelji su tamo vrlo cijenjeni, a neki su se zaposlili još u vrijeme bivše SFR Jugoslavije.

Armando Černjul         

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave