Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Nacionalisti i huligani pripadaju istoj nasilničkoj obitelji

(Foto: autograf.hr) Marko Vučetić

Vukovar je, zbog divljanja nacionalističkih politika, od grada – simbola stradanja u Domovinskom rata, postao grad u kojem se neprekidno stradava. I ne, ovo nisu napravili oni koji su ovaj grad napali, nego oni koji su ga oslobodili.

Vukovar je oslobođen da bi, potom, bio žrtvovan. Prva žrtva nacionalističkih politika uvijek je nacija koju nacionalizam navodno zastupa i brani. Hrvatski nacionalizam uništava hrvatsku naciju, taj isti nacionalizam, u mirnodopskom vremenu, uništava život u Vukovaru.

Nacionalistima ne odgovara da se Vukovar razvije, da se napokon prevladaju ratne traume i da ovaj grad, jer pobjednici to rade, bude grad suživota i zajedničkog života. No kako je nacionalizam gubitnička opcija, ovom gradu nije namijenjen život, mir i razvoj, nego upravo suprotno – Vukovaru je namijenjena trajna gubitnička pozicija.

Sjetimo se samo divljanja o javnoj uporabi ćirilice. Nacionalistički gubitnici su se tada digli protiv ovog pisma, ali i protiv zakona Republike Hrvatske. Tada sam ponavljao kako Hrvatska ne može biti slobodna i nije slobodna ako se u njoj, metodom kršenja zakona, zabranjuje i demonizira jedno pismo.

Uostalom, možemo li govoriti o osloboditeljskom ratu ako nakon toga rata u Hrvatskoj nisu svi slobodni i nije sve slobodno? Naravno da ne možemo. Rat nakon kojega ne nastupa sloboda, nije osloboditeljski. Nacionalisti, dakle, i Domovinskom ratu, na kojega se tako rado pozivaju, oduzimaju osloboditeljski, pobjednički karakter i pretvaraju ga u rat u kojem su oni gubitnički okupatora.

Ako u Hrvatskoj nisu jednako slobodni Hrvati i Srbi, ako u Hrvatskoj nije jednako slobodno latinično i ćirilično pismo, Hrvatska nije slobodna. Isto vrijedi i za Vukovar, a ako ne vrijedi, onda nacionalisti Vukovar ne promatraju kao hrvatski grad.

Oni koji se danas bore protiv Srba i protiv ćirilice u Vukovaru, ujedno se bore protiv Hrvata i protiv Hrvatske. Mirnodopska Hrvatska je država slobodnih ljudi. Nacionalisti joj tu slobodu oduzimaju, a Vukovar im već tri desetljeća služi kao poligon za nacionalističko, a to znači i protuhrvatsko, iživljavanje.

Čovjek je biće kulture, kultura je naša bit. Bit se u filozofiji, a to se nalazi u svakom srednjoškolskom udžbeniku iz filozofije, određuje kao ono po čemu jest to što jest. Čovjek jest to što jest po kulturi. Neka kultura nas dočekuje u svijetu, ona nas oblikuje i samo rijetki pojedinci, zahvaljujući kritičkom i, još više, kreativnom mišljenju mogu nadrasti taj početni, zadani egzistencijalni horizont.

Većina ljudi je trajno obilježena kulturom koja ih je primila u svijet i koja ih prati u njihovom bivanju u svijetu. Kultura nacionalizma je kultura sukoba, neprijateljstva, podijeljenosti i ogorčenosti. Koga ova kultura dočeka i oblikuje, osuđen je na neprijateljstvo, sukobe i ogorčenost.

Da smo, kojim slučajem, sačuvali obrazovni sustav, da ga nismo prilagodili nacionalističkom mitu i tzv. vrijednosti Domovinskog rata, mlade generacije bi imale šansu, ovako smo ih osudili na bolne tmine neistine.

Ne postoji ni jedna druga demokratska država u 21. stoljeću u kojoj se, pod pritiskom portala prostituirane vjere i jednog povjesničara koji demokraciju doživljava kao nacionalistički režim, baš kao što je prethodni politički sustav doživljavao kao zalaganje da se uspostavi komunistički režim, povuče odnosno zabrani srednjoškolski udžbenik iz povijesti jer dovodi u pitanje nacionalističke, režimske mitove.

Ova akcija zabranjivanja jednog udžbenika iz povijesti motivirana je ogorčenošću gubitničke kulture koja škole doživljava kao mjesta, u doslovnom smislu riječi, kovanja hrvatskog čovjeka sukladno nacionalističkoj paradigmi.

Učenici nisu tu da bi naučili misliti, njihov je zadatak da budu obdržavatelji i prenositelji kulture jedne žrtvovane nacije koja se gubi u stalnom sukobljavanju s demonima iz prošlosti. Samo se gubitnici ne mogu suočiti s tzv. tamnim stranama iz naše prošlosti. Pobjednici to čine bez problema.

Alojzije Stepinac je imao tu tamnu stranu kada je sa servilnim oduševljenjem dočekao formiranje kvislinške tvorevine poznate kao tzv. NDH. Ovaj udžbenik je i o tome progovorio. Stepincu se time ne daje, ali i ne oduzima svetost. Svetost nije povijesna kategorija, a da, kojim slučajem jest, čisto sumnjam da bi je se Stepinac domogao.

Nacionalističkim cenzorima je smetalo kritičko propitivanje Stepinčeve uloge, baš kao što im smeta iznošenje na povijesno svjetlo onih zločina koje su počinili pripadnici HV-a. Puno toga njima smeta jer zastupaju nacionalističke koncepte. Oni se žele obračunavati s neprijateljima, a njihov najveći neprijatelj je istina.

Takvima odgovara upravo ovakav Vukovar, oni žele da to i dalje bude grad netrpeljivosti i sukoba. Hrvatska je prije nekoliko dana opet doživjela poraz u Vukovaru.

Informacija da su huligani, pripadnici navijačkih skupina od kojih je, prema pisanju medija, barem jedan nedavno bio zatvoren u grčkom zatvoru, pretukli djecu od 15 jer su neki od njih govorili ekavicom, samo je još jedan tužni prilog tezi o Vukovaru kao žrtvovanom gradu, odnosno o Vukovaru kao gradu u kojem se žrtvuju njegovi stanovnici.

U tom gradu ni djeca nisu sigurna od onih kojima je ova država, s pravovjernim povjesničarima i portalima promoviranja vjere kao nasilja, posredovala navijački nacionalni identitet. Ne čudi što se hrvatsku javnost mjesecima maltretiralo o navodnoj nepravdi koju ”naši momci” doživljavaju u grčkim zatvorima. Nacionalisti i huligani pripadaju istoj nasilničkoj obitelji.

Po čemu se to razlikuju huligani u Grčkoj od huligana u Vukovaru? Ni po čemu.

Po čemu se točno razlikuje nasilje nad vukovarskom djecom od nasilja nad udžbenikom iz povijesti koji djecu poučava kako kritički misliti i kako ni jedna tzv. velika ideja ne smije služiti kao opravdanje za nasilje?

Što očekivati od države koja podržava huligane, koja zabranjuje udžbenike koji dekodiraju nasilje i koja je jedan grad – simbol stradanja u ratu pretvorila u grad u kojem se neprestano stradava? Ništa jer je riječ o državi kojoj građani služe kako bi nad njima razni huligani provodili nasilje.

Huligane na ulici su, zbog toga što je čovjek biće kulture, odgojili neki pedagoški, politički, znanstveni i religijski huligani. Mi se, kao nacija, oko tih ”naši momaka” baš trudimo.

Vukovar su uništili politički huligani, a na udžbenik iz povijesti su se okomili znanstveni i religijski huligani. I da, svi ti huligani se nalaze na istom zadatku – provode sustavno nasilje nad ljudima, institucijama i nad istinom.

(autograf.hr/Marko Vučetić)

Poveznica na članak: https://www.autograf.hr/nacionalisti-i-huligani-pripadaju-istoj-nasilnickoj-obitelji/

Facebook
E-mail