Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Na Izbornoj skupštini ZUABA-e SMŽ o obnovi spomenika antifašizmu

Novi četverogodišnji mandat dobio je Nikola Nožinić iz Petrinje

(Foto: radio-banovina.hr)

Zajednica antifašističkih boraca i antifašista Sisačko-moslavačke županije održala je u četvrtak, 16. studenoga u prostorijama Vatrogasnog doma u Petrinji Izbornu skupštinu.

Nakon izbora Radnih tijela i usvajanja Poslovnika, predsjednik Antun Maruski podnio je Izvještaj o radu za proteklo četverogodišnje razdoblje te podsjetio da je prije 18 godina u Hrvatskom saboru donesena Deklaracija o antifašizmu sročena u devet točaka:

“ A gdje smo mi danas? Od usvajanja ove deklaracije prošlo je 18 godina. S punim pravom ću ustvrditi da je od svega zapisanog vrlo malo učinjeno i provedeno u većem dijelu Hrvatske. Pravna država ne funkcionira kako treba. No, bez obzira na sve probleme i poteškoće s kojima se nosimo u svom radu godinama unazad tako i ove, naša zajednica Udruga antifašističkih boraca i antifašista Sisačko moslavačke županije sa svim udrugama ostvaruje planirane programe rada.”

Maruski je ponovno izrazio nezadovoljstvo po pitanju obnove spomenika u čast antifašizma, prije svega spomenika u šumi Brezovica:

“Vjerujem da je i vrapcima na grani poznato da dok je ministrica Obuljen-Koržinek na čelu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, naša Brezovica će ostati nedovršena priča.”

Skupštini je nazočila zamjenica župana Sisačko-moslavačke županije iz reda Srpske nacionalne manjine Mirjana Oluić:

“ Mi se susrećemo svaki dan s problemima gdje se prošlost revidira na jedan određen način i to na jedan vrlo loš način, tako da smo mi suočeni sa situacijom da generacije koje dolaze, a tu prošlost trebamo prenijeti na generacije koje dolaze, jer oni će dalje njegovati antifašizam, a mi smo sve stariji i stariji. Mi trebamo voditi računa da se svi spomenici koji se nalaze na ovom području, a ima ih jako puno na području Sisačko-moslavačke županije, to je ono što je važno, ti se spomenici trebaju obnoviti. I da Ministarstvo kulture Republike Hrvatske nije pokazalo senzibilitet prema tome, nije.”

Nakon četverogodišnjeg mandata, dosadašnji predsjednik ZUABA-e SMŽ Antun Maruski razriješen je dužnosti, a za novog predsjednika izabran je Nikola Nožinić iz Petrinje.

(radio-banovina.hr/Stjepan Bonev)

Facebook
E-mail