Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Na današnji dan Talijani su napravili pokolj nad splitskim mladićima

Foto: Arhiva Indexa

Na današnji dan 1941. godine streljani su pripadnici Prvog splitskog odreda, splitski mladići koji su, nakon što je njihov grad izdan i predan Talijanima, krenuli prema Mosoru kako bi se pridružili partizanima. Smrt će se zapravo za zarobljenu splitsku mladost pokazati kao olakšanje. Uslijedila je nakon višednevnog zlostavljanja od ustaša na vrućem kolovoškom suncu i bez ikakve nade da prežive.

Smrt mladih Splićana, takozvanog Prvog splitskog odreda, predstavlja uvod u krvavi rat u Dalmaciji koji će uslijediti sljedećih godina. Tog 26. kolovoza u Sinju su strijeljana 24 zarobljena partizana Splitskog i Solinskog odreda.

Desetak dana ranije, probijajući se prema partizanskim položajima kod sela Košute, došlo je do sukoba s ustaškim snagama. Ustašama su se uskoro pridružili domobrani te saveznici Talijani. Cijeli dan trajala je žestoka borba mladih Splićana s jačim i opremljenijim snagama. Dobar dio ih je poginuo, dio je pobjegao, a dio je zarobljen. Ti što su zarobljeni idućih desetak dana preživjet će pravu torturu u zatvoru, prije nego će 26. kolovoza biti streljani.

U jeku revizionizma posljednjih godina, spomen-ploča Prvom splitskom odredu nekoliko je puta uništavana ili išarana nacističkim znakovljem. Zadnji put prije nekoliko dana.

(Index)

Facebook
E-mail