Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Mostar konačno uklanja ploče s nazivima ulica po ustaškim čelnicima

(Foto: N1) Ilustracija

VLASTI u Mostaru danas su, simbolično na Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe, započele s uklanjanjem ploča s nazivima ustaških prvaka te postavljanjem novih, imenovanih po uglednim građanima, o čemu je odluku Gradsko vijeće donijelo još prije deset mjeseci.

Umjesto Mile Budaka, ustaškog ministra iz vlade zloglasne NDH, u središtu Mostara u utorak su zaposlenici Parkova postavili ploče s imenom pjesnika Alekse Šantića.

Na identičan način su uklonjene ploče u nekadašnjoj Ulici Vokića i Lorkovića, koji su također bili ministri u vladi tzv. NDH, saveznici Hitlerove Njemačke i Mussolinijeve Italije. Na ta su mjesta postavljene ploče s imenom hrvatskog pjesnika Tina Ujevića, koji je s posebnim nadahnućem pisao o gradu na Neretvi. 

Ulica nazvana i po Juri Francetiću

Uz ove dvije ulice mijenjaju se ploče i u nekadašnjoj ulici Đure Spuževića, koja je preimenovana u Ulicu Ismeta Ice Voljevice, dok je u Ulici tabornika Ive Zelenike postavljena ploča s natpisom Ciglana. Ulica koja je nosila naziv po Rafaelu Bobanu, jednom od najpoznatijih pripadnika ustaškog pokreta i režima, sada nosi ime fra Ljudevita Laste.

Ulica nazvana po ustaškom zločincu povjereniku za BiH Juri Francetiću nosit će naziv Humska ulica. 

Potkraj rata 1995. tadašnje hrvatske vlasti u Mostaru promijenile su nazive 72 ulice i trga, a šest ulica u Mostaru dobilo je imena ustaških političkih i vojnih dužnosnika Mile Budaka, Jure Francetića, Ante Vokića i Mladena Lorkovića, Ive Zelenike Tovarnika te Đure Spuževića.

Gradsko vijeće Mostara je u ljeto prošle godine donijelo odluku o uklanjanju ovih spornih naziva, što su pozdravile administracije SAD-a, EU, Ureda visokog međunarodnog predstavnika, uz očekivanje da tako postupe i drugi gradovi poput Sarajeva i Banje Luke.

Hina

Facebook
E-mail