Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Milošević: Holokaust se događao i u Hrvatskoj, u logorima Jasenovac, Slana i Jadovno

IZASLANSTVO vlade predvođeno potpredsjednikom Borisom Miloševićem i ministricom kulture i medija Ninom Obuljen Koržinek odalo je danas na zagrebačkom Mirogoju počast žrtvama Holokausta.

“Danas smo ovdje došli obilježiti Međunarodni dan sjećanja na Holokaust, koji je ustanovljen prvenstveno kako bi mladi znali što se dogodilo u prošlosti i kako bi to bila opomena za budućnost, da se to više ne ponovi. Da nitko zbog svoje nacionalne ili rasne pripadnosti, političkog ili nekog drugog opredjeljenja ne bi bio proganjan, mučen, zatvaran, ubijan”, rekao je Milošević na Mirogoju ispred spomenika Mojsiju.

“I u Hrvatskoj se događao Holokaust”

Istaknuo je kako je tema Holokausta i danas aktualna jer postoje brojni pokušaji njegova umanjenja ili negiranja.

“To je globalni problem, ali i u Hrvatskoj. Prije samo tjedan dana Skupština Ujedinjenih naroda usvojila je rezoluciju kojom je pozvala sve države, nevladine organizacije i IT kompanije da se uključe aktivno u borbu protiv umanjenja ili negiranja Holokausta”, rekao je Milošević.

“Obilježavanje žrtava Holokausta određeno je na današnji dan jer je to datum oslobađanja koncentracijskog logora Auschwitza, ali pritom ne možemo zaobići ni Hrvatsku jer se i ovdje događao Holokaust u logorima Jasenovac, Slana, Jadovno i kod Gospića”, dodao je.

“Stoga je važno da njegujemo sjećanje, tim više što je Hrvatska članica Međunarodnog saveza sjećanja na Holokaust (IHRA), tu se okuplja tridesetak država. Sljedeće godine Hrvatska predsjeda IHRA-om, međunarodnim savezom gdje ćemo se posvetiti upravo borbi protiv umanjenja i negiranja zločina u Drugom svjetskom ratu”, najavio je Milošević.

“Sastanak u vezi sa zabranom ustaškog pozdrava bit će održan”

Na konstataciju novinara o tome da predsjednik Židovske općine Ognjen Kraus i dalje čeka sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem o zabrani ustaškog pozdrava “Za dom spremni” i drugim temama, koji je bio obećan na jesen, Milošević kaže da će se sastanak dogoditi.

“To je na stolu, razgovarat ćemo, nastavit ćemo razgovore. Kraus ima legitimna očekivanja da o toj temi razgovaramo i u svjetlu predsjedanja IHRA-om sigurno ćemo o toj temi razgovarati, ali ne samo o tome nego i o tome kako poboljšati stvari u obrazovanju”, kazao je Milošević.

Na podsjećanje da je prošlo šest mjeseci od najave sastanka i pitanje zašto to tako dugo traje, odnosno zašto premijer ne želi sastanak, Milošević odgovara da premijer Plenković želi sastanak.

“Trebamo razgovarati o najboljem načinu da postignemo ono što svi želimo, da smanjimo negativne pojave u društvu, negiranje zločina u Drugom svjetskom ratu nad Srbima, Židovima, Romima, antifašistima, dakle razgovore ćemo sigurno nastaviti. To je tema koja i mene zanima i koju ću i ja gurati, ali nema potrebe da to posebno guram jer ćemo o tome razgovarati”, rekao je Milošević.

“Planiramo završiti veliki projekt paviljona u Auschwitzu”

Ni ministrica Obuljen Koržinek nije precizirala zašto taj sastanak još nije održan, već je poručila da vlada kroz niz aktivnosti sudjeluje i nastoji promovirati i poticati kulturu sjećanja u našem društvu, posebno kroz sustav obrazovanja, ali i kroz sustav zaštite i promocije kulturne baštine.

“Uz sve planove koje imamo za predsjedanje IHRA-om planiramo završiti veliki projekt paviljona u Auschwitzu, koji će svjedočiti o žrtvama koje su odvedene iz Hrvatske”, najavila je Obuljen Koržinek.

Istaknula je kako je potreba za sjećanjem na Holokaust sve veća jer postoje glasovi koji negiraju takvo stradanje.

“Znamo iz povijesti da negiranje zločina dovodi do novih stradanja. To je globalna tema, mi smo kroz sve resore i mnoge dionike u društvu uključeni kako bismo tu kulturu sjećanja njegovali i prezentirali na ispravan način”, kaže Obuljen Koržinek.

(IndexHR / Hina)

Facebook
E-mail