Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Matica hrvatska ne želi da se mijenjaju ulice s imenima ustaša, pisali vladi

(Foto: Wikipedia)

MATICA hrvatska uputila je hrvatskoj vladi prijedlog o donošenju Zakona o imenima u javnim prostorima u Hrvatskoj “kako bi se spriječila samovolja i populistički aktivizam političkih ultraša i njihove namjere da arbitriraju povijest mijenjajući imena trgova i ulica”.

Matica smatra da vlada treba predložiti Hrvatskom saboru Zakon o imenima u javnim prostorima na teritoriju cijele države u skladu s duhom Rezolucije Vijeća Europe br. 1481 iz 2006. kao i Rezolucije Europskog  parlamenta o europskoj savjesti o totalitarizmu iz 2009.  

Prošlog tjedna je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao da će se nazivi ulica u Zagrebu s imenima ustaša promijeniti.

“Takvim zakonom spriječilo bi se politikanstvo zloduha prošlosti…”

Obje Rezolucije, ističe, jednoznačno izjednačuju i osuđuju europske totalitarne režime: nacizam, fašizam i komunizam, a posebno naglašavaju savezništvo nacizma i boljševizma sklopljeno 23. kolovoza 1939. i civilizacijske strahote dugovječnog komunizma kao najstrašnijeg totalitarizma koji, nažalost, još nije vojno pobijeđen. 

Matica hrvatska ocjenjuje da bi se takvim zakonom stvorio zakonski okvir i spriječilo politikanstvo zloduha prošlosti nepomirenih s činjenicom da je Republika Hrvatska suverena država, članica NATO-a i EU.

“Tako bi se stavila zakonska rampa za one koji pokušavaju promovirati zločince totalitarizma”

“Na taj bi se način stavila zakonska rampa svima koji se nisu pomirili s propašću totalitarnih režima nego na lažnim povijesnim premisama, poput izjednačavanja antifašizma i komunizma, u Hrvatskoj pokušavaju promovirati zločince nakaznih totalitarnih diktatura i veličati prošlost političkih tiranija”, smatra Matica hrvatska.

Republika Hrvatska onoliko je dio moderne demokratske Europe i slobodnog svijeta, koliko poštuje i prihvaća njezina civilizacijska dostignuća, demokratske stečevine i usvojene rezolucije, naglašava Matica.

Dodaje da u tom procesu vraćanja Hrvatske u okrilje Europe nema mjesta povijesnim lažima i recidivima totalitarne prošlosti koji vraćaju Hrvatsku u blato iz kojeg se izvukla pobjedničkim Domovinskim  ratom.

“Inzistiramo da u procjenama tko je od povijesnih osobnosti bio prikladan za ponijeti ime ulice ili trga ne budu mjerodavne presude komunističkih sudova”

Gospodarski uspjesi Republike Hrvatske – ulazak u eurozonu i šengenski prostor nemjerljiv su dobitak za hrvatsku državu i narod, ocjenjuje Matica te dodaje da je sve to tek civilizacijski privid “ako hrvatska politika i vlast popuste pred revitalizacijom nacifašističke i komunističke ideologije i njihovim aktivistima dopusti promociju poražene prošlosti”.

“Inzistiramo da u procjenama tko je od povijesnih osobnosti bio prikladan za ponijeti ime ulice ili trga ne budu mjerodavne presude komunističkih i socijalističkih sudova, nego isključivo presude sudova  samostalne i suverene Republike Hrvatske”, zaključuje Predsjedništvo Matice hrvatske u prijedlogu vladi RH.

Hina

Facebook
E-mail