Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Lovro Krnić: Dan revizionizma

Europski dan sjećanja zovem Dan historijskog revizionizma, jer je nametnut kako bismo zaboravili sve druge paktove i podjele koji su potpisani s Hitlerom i što se sve dešavalo prije, za vrijeme i poslije rata, kaže Lovro Krnić, član uredništva Antifašističkog vjesnika

Kako komentirate ovotjedno obilježavanje Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima?

Ljudi su zgroženi jer državni vrh nije posjetio Jasenovac na osamdesetu obljetnicu otvaranja logora. Onaj tko razumije intenciju obilježavanja ovog spomendana, zna da je tada bolje ne obilježavati žrtve fašizma, da ih se ne izjednačava s njihovim krvnicima. Dovoljno je mučno gledati Vladin protokol i licemjerno odavanje počasti na grobnici narodnih heroja i par minuta poslije, pred spomenikom ustaškoj vojsci na čijem reljefu se bljeskaju kape s ustaškim znakom. Nije istina ono što nam se želi nametnuti – da su sve žrtve jednake, za početak ni svi stradali nisu žrtve. Nećemo valjda Juru Francetića nazivati žrtvom? Taj Europski dan sjećanja zovem Dan historijskog revizionizma. Nametnut je kako bismo zaboravili sve druge paktove i podjele koji su potpisani s Hitlerom i kako bismo zaboravili što se sve dešavalo prije, za vrijeme i poslije rata.

Kakva se poruka šalje jednostranim odabirom stratišta?

U Gospiću su prigodno pokopali posmrtne ostatke 102 osobe, a početkom godine su govorili o više tisuća pobijenih zarobljenika ustaške vojnice. Tamo se ponavljalo da su sve žrtve fašizma, nacizma i komunizma jednake, očito ne uključujući ustaštvo pod fašizam. U tom istom Gospiću u Jasikovcu je 1990-ih srušen i nikad nije obnovljen spomenik “Vješala” posvećen žrtvama fašizma, stotinama zarobljenika gospićke kaznionice pobijenima u javnim vješanjima pred samo oslobođenje Gospića.

Hoće li biti zakonske zabrane ustaškog pozdrava?

Ne vidim kakvu bi političku korist trenutna vlast imala od toga. Nisam ni siguran koliko bi to imalo utjecaja na trend rehabilitacije ustaštva. Puno veći problem mi izgleda nesmetano ustašovanje saborskih zastupnika, biskupa i znanstvenika. Znanstveni savjetnik Hrvatskog instituta za povijest i dvoje saborskih zastupnika su u zadnjih par dana negirali genocid u Jasenovcu, citirali članak izmišljenog autora i napadali sve koji pišu istinu o ustaškim zločinima. Ustaštvo se promovira na visokim pozicijama pa nije čudo da se ustaški uzvik raširio nakon tri desetljeća sotoniziranja partizanskog pokreta, miniranja spomena na ustaške zločine, pokapanja ustaša uz vojne počasti i predstavljanja istih kao nevinih žrtava svih totalitarizama.

(Portal Novosti / Anja Kožul)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave