Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Liječnici namireni, a zdravstvo u raspadu

(Foto: Wikipedia) Ilustracija

Povećanje liječničkih plaća koštat će između 70 i 100 milijuna eura godišnje, iako već sada bolnice 80 posto limita troše na plaće. Preostaje samo dinamika udovoljavanja njihovim apetitima, kao i ponovno suočavanje s tragičnim razmjerima vjerovanja u bajku da je sve ovo zaista ključno za spas zdravstva

Nakon više od tri sata sastanka premijera Andreja Plenkovića i pet liječničkih udruga koje prijete štrajkom, Jutarnji je list mogao objaviti ovakav naslov: “Pao je dogovor između Plenkovića i liječnika! Liječnici su se i dosad sastajali s ministrom zdravstva Vilijem Berošem, ali bez dogovora”.

Zavjese se spuštaju, Plenković je po novome i spasitelj zdravstva, liječnici najvjerojatnije neće u štrajk, a Beroš je prošlo svršeno vrijeme još otkad je imenovan i dekapitiran ovlastima Kriznog stožera.

Šefica KoHOM-a Nataša Ban Toskić oduševljeno je konstatirala da je Plenković “napokon čuo probleme obiteljskih liječnika”.

“Nešto nam je obećao i premijeru vjerujemo”, kazala je.

“Nakon današnjeg sastanka smo zadovoljniji nego prije, zadovoljni ćemo biti kada sve ovo bude u Narodnim novinama”, rekao je i predsjednik Hrvatske liječnike komore Krešimir Luetić.

“Kad se razgovara tri i pol sata, onda je očito tema vruća. Izrazili smo žarište problema koji nas muče”, rekla je predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović-Čaić, pa dodala da je dio zahtjeva ispunjen.

Očekivano, liječnički su sindikati od predsjednika Vlade dobili skoro sve, počevši od roka za donošenje uredbe o koeficijentima, “liberalizaciju” ugovornih odnosa za specijalizante – ma što to značilo – a ispada da ni Zakon o radno-pravnom statusu liječnika nije sporan, već samo Zakon o plaćama u javnim službama.

Povećanje liječničkih plaća zdravstvo će koštati od 70 do 100 milijuna eura godišnje, iako već sada neke bolnice 80 posto svojih limita troše na plaće zaposlenika.

Preostaje samo pitanje dinamike udovoljavanja liječničkim apetitima, kao i ponovno suočavanje s tragičnim razmjerima vjerovanja u bajku da je sve ovo zaista ključno za spas hrvatskog zdravstva.

(Novosti/N. Škaričić)

Facebook
E-mail