Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

La Russa: Svi smo mi nasljednici Mussolinija!

(Foto: tagesschau.de)

Da je Ignazio Benito Maria La Russa, član političke stranke ‘Fratelli d’Italia’ (‘Talijanska braća’) prekjučer izabran za predsjednika Senata Republike Italije nije nikakvo iznenađenje jer je to bila politička prognoza lidera svih političkih stranaka. Postoje, međutim, dvije suprotnosti; prva da za La Russa nisu glasovali senatori političke stranke Forza Italia (Naprijed Italija). I druga, jer mu je morala čestitati predsjedavajuća 92-godišnja doživotna senatorica Livia Segre, talijanska Židovka, koja je na svojoj koži osjetila rasni zakon Mussolinijeve vlade, istjerana iz škole s ostalim Židovima i zatvorena u njemački koncentracijski logor.

Tko je zapravo Ignazio La Russa, kako ga inače oslovljavaju i pišu njegovo ime i prezime? Rođen je 18. srpnja 1947. u gradu Paternu kraj Catanije na Siciliiji pod imenom Ignazio Banito Maria La Russa. Otac Antonino La Russa bio je poznati političar, poslovni direktor i odvjetnik te je obnašao dužnost glavnog tajnika stranke Partito Nazinale Fascista (PNF) – Nacionalne fašističke stranke u rodnom gradu Paternu, a dao mu je ime Benito po vođi fašišističke partije Benitu Mussoliniju. Ignazio je krenuo očevim stopama i polučio najveći uspjeh. Nakon što je završio osnovnu i srednju školu, studirao je pravo u St. Gallenu u Švicarskoj (područje njemačkog govornog jezika), a potom diplomirao na Pravnom fakultetu u talijanskom gradu Paviji.

La Russa dobio ulogu u igranom filmu i postao poznat cijeloj Italiji

Opredijelio se za odvjetnika (avvocato) i istodobno počeo se baviti politikom. Godine 1971. postao je član neofašističkog Društvenog pokreta i kao militantni neofašist zadužen je za rad s organizacijom Fronte mladih. Godinu dana kasnije redatelj Marco Bellocchio ponudio mu je ulogu u igranom komičnom filmu ‘Sbatti il mostro in prima pagina’ (‘Pukni čudovište na naslovnu stranicu’) u kojem je glavnu ulogu imao poznati talijanski filmski glumac Gian Maria Volonte. Taj film, iako ga nisam gledao, može se nazvati političko-komičnim jer su u njemu pojavljuju stvarne fotografije antikomunističkog pokreta s kojim su povezane političke stranke Democrazia Cristiana (DC) – Kršćanska Demokrazija, MSI (neofašisti), Partito Liberalo Ialiano (PLI) – Talijanska liberalna partija i Partito Nazionale Monarchico (PNM) – Nacionalna monarhistička partija. Tako je, zahvaljujući tom filmu, La Russa postao je poznat u cijeloj Italiji. Uostalom, mnogi mediji u Italiji, pa čak u Hrvatskoj, objavljuju da novi predsjednik Senata u svom domu drži bistu Mussolinija, što u Italiji nije novost.

La Russa odlazi posjetiti Mussolinijev spomeniku i pozdravlja ga uzvišenom desnicom!

Stoga je najveći broj talijanskih novinara smiješan kad objavljuju da je La Russa, član ‘političke stranke desnog centra’. Jer ‘Talijanska braća’ je postfašistička politička stranka u kojoj ima veliki broj članova bivših propalih stranaka koje je vodio Gianfranco Fini. Štoviše, osim Finija, u ‘Talijanskoj braći’ je nekadašnja ‘krema fašista’!

Među njima je najveći Ignazio La Russa, koji je u krvi i srcu bio i ostao okorjeli fašist koji svake godine s fašistonima ide u pohod spomeniku Benita Mussolinija u rodnom gradu fašističkog diktatora i na spomenik polažu velike bukete cvijeća i fašističko-nacističkim pozdravom salutiraju – uzdignutom desnicom! On je, sadašnji predsjednik Senata a svojevremeno kao parlamentarac znao pozdraviti s tim neprijateljskim pozdravom!

Politička karijera La Russe poprilično je bogata i opsežna, no navest ću samo najvažnije; od 1992. do 2013. najprije kao član neofašističke MSI izabran je zastupnikom Zastupničkog doma, a na listi postfašističke Alleanze Nazionale (Nacionalana aliansa) dobio je mjesto senatora i od 2018. do 2022. potpredsjednik je Senata, dok je od 13. listopada ove godine izabran za predsjednika Senata.

Najveća sramota za Italiju dogodila se kad je bio ministar obrane u Berlusconijevoj vladi!

Zatim je obnašao dužnost predsjednika ‘Talijanske braće’ od 8. ožujka 2013. do 14. travnja 2014. godine, kada je stranku preuzela Giorgia Meloni. Prije njih predsjednik je bio Guido Crosetto, bivši militantni član neofašističke stranke MSI-DN koji je bio jedan od najratobornijih protivnika talijanske vlasti i ljevičara svih oblika.

La Russa sudjelovao u “maršu na Trst”

Ignazio La Russa najduže je političko razdoblje prošao kao član neofašističke MSI-DN i postfašističke Alleanze Nazionale. O njegovim pohodima, prosvjedima i govorancijama, koji su poznati u gradovima Milanu (najveći grad regije Lombardija) i Trstu  koji je nekad davno ali i danas najpoznatiji grad neoiredentizma i neofašizma (prosjeku po broju stanovnika). La Russa je išao na “marš u Trst” s Finijem, Gasparijem (nakon raspada MSI-DN i AN prešao u Berlusconijevu Forza Italia), Crosettom i drugima pod vodstvom predsjednika neofašističke MSI-DN Giorgiom Almiranteom. Njima su se pridružili članovi iz Trsta, Gorizije, Monfalconea i drugih mjesta.

Na svim skupovima vikali su protiv talijanske vlasti, uzvikujući: Duce! Duce! Duce! (Benitu Mussoliniju). Prije nego je Almirante umro 1988. godine izrazio je želju, a na neki način to je bila naredba, da stranku preuzme ‘dauphin’  (nasljednik op. A. Č.). Znalo se da je Gianfranco Fini njegov miljenik i da taj izbor nije nikakvo iznenađenje, iako su mnogi za nasljednika htjeli upravo u Ignaziju La Russi (za njega je bila Almirantova supruga, Assunta. Više joj se sviđao  La Russa nego Fini.

O La Russovom privatnom životu se veoma malo zna. Rođen u Paternòu na Siciliji 1947. godine, ima troje djece iz dva braka: Geronimo, Lorenzo Cochis i Leonardo Apache. Tri sina i dvije unuke, Agnese i Anita, koje obožava. Poznat je cijeloj Italiji kao vatreni navijač milanskog nogometnog kluba Inter, kojemu trenutačno ne cvjetaju ruže i to veoma ljuti Ignazija, zvanog Benito.

Čudnovato je da u svom domu drži Mussolinijevu bistu i znakovlje u nazočnosti sinova i dviju unuke. Sicilijanac u krvi i srcu ostaje okorjeli fašist! Mrzio je SFRJ i predsjednika Tita, Republiku Hrvatsku i prvog predsjednika dr. Tuđmana!

Skandalozna izjava La Russe na televiziji

Prije mjesec dana (15. rujna 2022.) La Russa je na televiziji ‘La7’ na pitanje voditelja ‘Biste li se odrekli oca svog političkog pokreta?’ odgovorio ‘Svi smo nasljednici Ducea’! Nastala je žustra polemika u kojoj se La Russa pokušao iskupiti. Ukratko, La Russa je na kraju shvatio da je formulirao rečenicu koja je u najmanju ruku opasna i pokušavao ju je povući govoreći da je mislio na djedove i bake, i godine… Ali njegove riječi ostaju i dovoljno su jasne, za njega smo “svi mi nasljednici Ducea “.

Deset talijanskih medija objavilo je tu izjavu o kojoj nisu pisali hrvatski mediji, a čime se samo potvrđuje da je Ignazio La Russa trenutačno jedan od najvećih fašista na Apeninskom poluotoku. To što se senatorima obratio slatkim riječima je čista laž!

(Tačno.net/Armando Černjul) članak je izvorno prenesen s portala ipress.hr

Facebook
E-mail