Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Kopač se nije mijenjao kako vjetar puše

Ponos i dosljednost koštali su Nina Kopača bolje karijere. Ostao je dosljedan svojim idealima. Njegovim gubitkom ostaje bol, ali će ostati u našim, a nadam se i u vašim srcima, kazao je njegov sin Slaven Kopač

Veliki broj ljudi, među kojima puno poznatih ličnosti, okupio se u ponedjeljak na zagrebačkom Krematoriju kako bi prisustvovao ispraćaju novinara i diplomata Ninoslava Kopača, koji je umro 13. januara u svojoj 77. godini.

(Foto: Nenad Jovanović) Hrvoje Zovko na sahrani Ninoslava Kopača

Od Kopača su se oprostili njegov sin Slaven Kopač, koji živi u SAD-u i Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, čiji je bio član punih 45 godina.

– Nino Kopač poštovao je svakoga bez obzira na nacionalnost, vjeru ili političko opredjeljenje. Bio je hrabar i dosljedan i prije svega – bio je svoj. Imao je specifičan smisao za humor, bio je oštar i direktan na jeziku i peru, ali uvijek u skladu sa svojim uvjerenjima – rekao je Slaven Kopač i dodao da njegov otac nije bio čovjek koji mijenja strane kako vjetar puše.

– Njegov ponos i dosljednost koštali su ga bolje karijere, ali je ostao dosljedan svojim idealima. Ovim gubitkom ostaje bol, ali ostat će uvijek u našim, a nadam se i u vašim srcima i sjećanjima – zaključio je Slaven.

Zovko je podsjetio na novinarsko-diplomatsku karijeru Ninoslava Kopača, između ostalog i kako je u svom mandatu u New Yorku bio najmlađi konzul.

– Nije mala stvar kad prođete put od urednika kultnog tjednika Danas iz 80-ih, kojeg se mnogi i danas sjećaju, do glavnog urednika Novosti, kao i suradnika P-portala i Identiteta te dopisnika beogradskih novina Glasa Javnosti i Večernji novosti. Kopač je uvijek bio jasnih stavova i antifašističkih uvjerenja, čovjek koji je mrzio nepravdu i zbog svojih stavova prošao lošije nego što je morao. U svojim tekstovima uvijek je imao jasne stavove koji bi čitatelja natjerali da čita još – rekao je Zovko.

– Kritizirao je i bio protiv svih nacionalističkih histerija kojih nije manjkalo u njegovoj karijeri, a ne manjka ni sada. Svi su mu bili jednaki, bez obzira na vjeru i naciju. Zato je bio čovjek s velikim Č – rekao je Zovko.

Podsjetimo, Ninoslav Kopač, rođen je 14. juna 1946. u Osijeku, diplomirao je pravo i radio kao diplomat i novinar. Od 1982. do 1992 bio je urednik unutrašnje politike u političkom tjedniku Danas, da bi 90-ih bio prinuđen egzistenciju osiguravati kao slobodni poduzetnik. Od 2002. do 2004. radio je kao glavni urednik Novosti gdje je bio i autor brojnih tekstova. Pisao je za niz medija u srpskoj zajednici i medija iz Srbije, a 2012. objavio je knjigu “Svjedok histerije”, u kojoj je skupio intervjue s brojnim svjedocima vremena i događaja tih godina.

(Novosti/N. Jovanović)

Facebook
E-mail