Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

KOALICIJA FRATELLI D’ITALIA, LEGA I FORZA ITALIA POBJEDOM NA NEDJELJNIM IZBORIMA NIJE DOBRO ZA EUROPSKU DEMOKRACIJU I ANTIFAŠIZAM

GIORGIA MELONI, LIDERICA FRATELLI D’ITALIA (TALIJANSKA BRAĆA) S 43 POSTO OSVOJENIH GLASOVA ZA SENAT DEKLASIRALA SVE POLITIČKE STRANKE, PA ČAK I LEGU (LIGA) MATTEA SALVINIJA KOJA JE DOBILA SVEGA 8,9 POSTO GLASOVA

(Foto: Tilli Černjul) Armando Černjul

Prognoza se ostvarila s političkih glede političkih zbora u Italiji: 90 posto Talijana, čak i oni koji se protiv desnice, govorili su i pisali da će pobijediti desni centar koji čine koalicija Fratelli d’Italia (Talijanska braća), Lega (Liga) i Forza Italia (Naprijed Italija). Tako je već kasno sinoć trojka Meloni-Salvini-Berlusconi slavila pobjedu. To se vidjelo iz sinoćnjih televizijskih emisija koje su potrajale čak poslije ponoći na državnoj televiziji RAI1, RAI2 i RAI3, te Berluconijevijim tv kanalima TGCOM i Retequattro. Iako nisu bili poznati konačni rezultati, političari i novinari koji su sudjelovali u emisijama, desničari i ljevičari, u Porta a Porta na RAI1, novinara i voditelja Bruna Vespe, izjavili su da je desni centar izvojevao čistu pobjedu. Međutim, današnjoj jutarnjoj emisiji na TG1 – RAI1 koja je bila posvećena izborima jedan novinski komentator, govoreći o pobjedi Melonijeve, rekao jer da se odavno nije dogodila da pobijedi ekstremna stranka. To je prva kritika pobjednici Meloni. Kako bilo da bilo Giorgia Meloni će preuzeti vlast u Republici Italiji i postati premijerka.

Salvinijeva Liga doživjela pravi “potop” sa samo 8,9 posto glasova

Prije dvije godine najjača politička stranka bila je Liga Mattea Salvinija, koji je kao vođa ultradesničarske političke stranke (kakav desni centar kada su mu je jedna fašistička organizacija tiskala knjigu) i koji je, kada je bio ministar unutarnjih poslova, tražio zabranu svakodnevnih ilegalnih dolazaka s brodovima emigranata iz brojnih zemalja, veoma siromašnih ljudi, među njima žena i djeca. Mnogi su s velikim gumenim čamcima potonuli jer im nitko nije pružio pomoć. Talijanski birači to nisu zaboravili i u nedjelju su kaznili Mattea Salvinija. Tako je njegova Liga s prvog mjesta došla na četvrto sa svega 8,9 posto glasova. I Belusconijeva Naprijed Italija je od nekadašnje najveće stranke, prije Savinijeve Lige, nazadovala i sada je na petom mjestu sa samo 8,9 posto osvojenih glasova. To je katastrofalni poraz Salvinija, koji je, poput Giorgie Meloni, bio najglasniji da se skinu table ulica koje nose Titovo ime, a zahtijevali su da mu se oduzmu odličja koje je dobio u Italiji. Osim toga, kad je Salvini ne tako davno prvi put posjetio Nacionalni spomenik Bazovičku fojbu, govorio je protiv Tita i njegovih zločinaca.

Demokratska stranka na drugom mjestu sa svega 19 posto glasova

Inače, desni centar je za Senat dobio 44,25 posto glasova, a lijevi centar samo 26,01 posto, a ostale glasove dobile male stranke. Za Cameru desni centar dobio je 43,99 posto glasova, lijevi centar 26,22 posto glasova. Što se, pak, tiče lijevog centra, iako su s 26,09 na drugom mjestu, to je, objavljuju talijanski dnevni listovi, veliki neuspjeh. Pogotovo Partito Democratico (Demokratska stranka), koja je nastala od komunističke stranke i stalno mijenjala naziv stranke. Ta stranka je na drugom s 19 posto glasova. Veliki uspjeh doživjela je stranka Movimento 5 stelle (Pokret 5 zvijezda) koja je na trećem mjestu s 15,4 posto glasova, a predsjednik te stranke je bivši talijanski premijer Giuseppe Conte kojeg je kritizirao osnivač te stranke komičar Pepa Grilo. Ali to nije pomoglo da lijevi centar pobjedi desni centar, pa se nastavljaju porazi ljevičarskih stranaka u Europi. Kakav je veliki interes u svijetu bio za političke izbore u Italiji govori pobjeda Fratelli d’Italia, Lege i Forza Italija što nikako ne može biti dobro za europsku demokraciju i antifašizam! Zanimljiv je podatak da je u Italiju došlo 130 novinara iz cijeloga svijeta. Svakako je zanimljivo što o izborima piše visokotiražni New York Times, a objavit ću samo naslov: “KORIJENI POSTFAŠIZMA, BUDUĆNOST U POPULIZMU” (pod. A. Č.). Meloni ne voli kad je nazivaju postfašistkinja, no ona to jest i ove godine u tri medija, pa i na ovom portalu, prozvao sam je predsjednicom postfašističke stranka Talijanska braća.

Kako će nova vlast imati odnose s Hrvatskom u kojoj postoje listovi koji uzdižu iredentizam i neofašizam

Za našu zemlju pobjeda desnog centra, po mom mišljenju, nije dobra: i dosad smo imali dobre ekonomske odnose, no talijanski predsjednici (Giorgio Napolitano i Sergio Mattarella) svake godine na Dan sjećanja na žrtve fojba (kraških jama) i egzodus Talijana, davali su klevetničke i uvredljive izjave o slavenskim pokoljima i etničkom čišćenju Talijana u Istri, Rijeci i Dalmaciji. Rabili su i druge pogrdne riječi, a naši predsjednici, osim Stipe Mesića, ponijeli su se kao da se ništa nije dogodilo. Što se lijepoga može očekivati od Melonijeve, Salvinija i Berlusconija? Ništa! Sačekajmo 10. veljače 2023. godine i tada ćemo vidjeti je li se promijenila politička klima na Apeninskom poluotoku… Drugi veliki problem je da pripadnici Talijanske unije za Hrvatsku i Sloveniju surađuju s neoiredentističkim udrugama Istrana, Riječana i Dalmatinaca koje objavljuju knjige protiv Titove okupacije Trsta (sic), pokoljima koje su počini partizani i pripadnici OZNA-e. U svezi s tom problematikom više puta objavio sam kritike protiv te suradnje i da riječki listovi LaVoce del popolo i Panorama, koji izlaze na talijanskom jeziku, uzdižu iredentizam i neofašizam te ih osim republika Italije i Slovenije, sufinancira i Hrvatska, posebice Ministarstvo kulture i medija.

Armando Černjul

Pula, 26. rujna 2022.

Facebook
E-mail