Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

KLITSCHKOVI

(Foto: Tportal.hr) Braća Kličko

Kada se spoje srce i hrabrost, ljubav i znanje, kao kod braće Kličko, Vitalija i Vladimira, dobro koje promiču nadvladati će zlo koje trenutno hara Ukrajinom.

„Ovo je naša zemlja, naš grad, naša obitelj. Mi branimo svoju budućnost i nikada nećemo odustati. Bili smo u SSSR-u i ne želimo se vratiti u njega“, riječi su Vitalija Klička, gradonačelnika Kijeva upućene sunarodnjacima koji već 22 dana neviđenom hrabrošću odolijevaju agresivnim Putinovim nasrtajima na živote ukrajinskih majki, sestara, sinova i kćeri, nasrtaja na ukrajinsku slobodu i nezavisnost u namjeri da joj izbrišu budućnost i tu mirnu zemlju, koja nije bila nikakva prijetnja Rusiji, podčini volji Kremlja.

Te riječi „Ovo je naša zemlja, naš grad i naša obitelj“ upućene su i ruskim osvajačima koji su se bespogovorno stavili u službu Putinove bolesne ambicije obnove Sovjetske imperije, ali i onim časnim i hrabrim pripadnicima ruskoga naroda koji u stotinama gradova diljem Rusije demonstriraju za mir i ljubav a protiv rata u bratskoj Ukrajini, pokazujući tako svijetu da Putin i ruski narod nisu isto.

Konačno Kličkove riječi „Ovo je naša obitelj“ upućene su i europskoj porodici naroda, upućene su savjesti Europe i svijeta, da ne skreću pogled sa Ukrajine jer se tu danas brani naš europski način života, danas Ukrajina štiti, čuva i brani Europu.

Vitalij Kličko sin je generala zrakoplovstva SSSR-a, rođen u Kirgistanu 1971. godine, u vrijeme dok je ta danas samostalna država bila u sastavu Sovjetskog Saveza. Brat Vladimir rođen je pet godina poslije u Kazahstanu. U povijesti svjetskog sporta oni su najslavnija braća ikad, koji su osvojili brojne titule. Vitalij će 2.735 dana biti svjetski boksački prvak, a u nezapamćenom meču karijere protiv Manuela Chara obraniti će titulu u rujnu 2012. godine. U 47 profesionalnih borbi zabilježiti će 45 pobjeda i steći nadimak „Dr. Željezna šaka“. Brat mu Vladimir će biti evropski, svjetski i olimpijski pobjednik u boksu. Interesantno je da su 2008. godine Vitalij i Vladimir istovremeno bili svjetski prvaci u profesionalnom boksu, jedan u WBO a drugi u WBC kategoriji. Teško da će netko ponoviti nešto slično.

Obično su najgledaniji i najprofitabilniji u svijetu profesionalnog boksa mečevi za objedinjavanje titula u različitim verzijama. To su oni mečevi kada organizatori ne pitaju za cijenu i koji ostaju zauvijek zapisani u povijesti sporta. Iako su braći Kličko nuđena basnoslovna sredstva za „meč stoljeća“ kako su ga nazivali, do njega nikada neće doći jer su Vitalij i Vladimir održali obećanje dato roditeljima da se neće boriti jedan protiv drugoga. Time su pokazali da im je obitelj i plemenitost ispred profita i zarade, što je potpuna rijetkost u okrutnom svijetu profesionalnog sporta.

Kaže se da je dragocjeno sve što je rijetko. Braća Kličko su posebna i po činjenici da se njihov interes nije zadovoljavao samo osvajanjem svjetskih titula. Njihova je jedinstvenost i u tome što uz život posvećen sportu nisu zanemarili društvenu angažiranost i obrazovanje. Oni govore više stranih jezika, a uz sportske stekli su i akademske titule. I Vitalij i Vladimir, što je potpuna rijetkost u svijetu profesionalizma, imaju vrhunsko obrazovanje, obojica braće su doktori znanosti na području kineziologije, dajući tako primjer mladima cijeloga svijeta o važnosti, potrebi i nužnosti obrazovanja, promičući znanje kao najveći kapital.

Uza sve to Vitalij Kličko se građanskim i političkim angažmanom odužio zajednici iz koje je potekao podredivši osobne interese društvenima. Na izborima održanim 2014. godine uvjerljivo će sa 57% glasova pobijediti i postati gradonačelnik Kijeva. Njegove riječi „Mi branimo svoju budućnost“, odzvanjaju danas Ukrajinom i svijetom. Vitalij, jedna od najvećih legendi svjetskog sporta, skupa sa bratom Vladimirom stavio se u službu obrane svoje Domovine Ukrajine. Mogli su izabrati život i budućnost luksuza od Azurne obale do Santa Barbare budući su u svojim karijerama zaradili više stotina milijuna dolara, ali ne – to nije njihov svijet, oni su izabrali biti brana anticivilizacijskim Putinovim pohodima u namjeri da Ukrajini uskrati i samo pravo na postojanje.

Vladimir Vladimirovič Putin je sve suprotno Vitaliju Kličku. Odrastao i odgojen u laboratoriju jedne od najzloglasnijih obavještajnih službi u povijesti svijeta, u KGB-u, na tradiciji Gulaga i progona, kao obavještajac u Istočnoj Njemačkoj gledao je rušenje Berlinskog zida i nestanak Sovjetske komunističke imperije, a što je – danas to vidimo, ostavilo razorne posljedice po njegovu ličnost.

Putin danas svjesno čini zlo i širi ga Ukrajinom, zaboravljajući da se zlo uvijek vraća onome tko ga je pokrenuo, te da još veće zlo čini svome ruskome narodu.

Braća Kličko, Vitalij i Vladimir su izabrali braniti slobodu, obitelj i budućnost Ukrajine, izabrali su stranu dobra suprotstavljajući se zlu koje Putin sije pretvarajući Ukrajinu, kako kaže predsjednik Zelenski, u polje smrti. Bez obzira kako ovaj rat završi, dobro će u konačnici pobijediti, jer je u dobru smisao našeg postojanja. Braća Kličko su to dobro prepoznali !

Vedran Sršen

Facebook
E-mail