Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Kličko: Nervozan sam uoči zime

(Foto: Wikipedia) Vitalij Kličko

NJEMAČKI predsjednik Frank-Walter Steinmeier upozorio je da rat u Ukrajini gubi pozornost javnosti te je najavio daljnju potporu Njemačke i pozvao ljude da nastave podržavati naciju u ratu. “Ukrajina još više treba našu potporu sada kada rat bjesni i na Bliskom istoku, a rat u Ukrajini više ne dobiva pozornost koja mu je hitno potrebna”, rekao je Steinmeier na konferenciji njemačko-ukrajinskog partnerstva u njemačkom gradu Leipzigu.

“Računica (ruskog predsjednika Vladimira) Putina je da svijet treba zaboraviti Ukrajinu”, rekao je. Njemačka ne smije i neće učiniti ruskom predsjedniku tu uslugu, dodao je. Nećemo se naviknuti na nezakoniti i nehumani agresorski rat Rusije, poručio je Steinmeier o ratu koji je Rusija pokrenula sveobuhvatnim napadom u veljači 2022. 

Kličko: Zajedno smo jači

Steinmeier je rekao da rat ne pravi razliku između gradova i sela te da je stoga važno da postoji podrška ne samo između vlada, nego i između gradova i općina. Konferenciji posvećenoj partnerstvu njemačkih i ukrajinskih gradova pridružio se i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji je poručio da nije samo Ukrajina izložena prijetnji ruskog režima, nego su u opasnosti i susjedne zemlje.

“Vrlo je važno da ne koristimo samo instrumente koji stoje državi na raspolaganju”, rekao je Zelenski. Domaćin konferencije Leipzig ima već 62 godine partnerske odnose s ukrajinskim glavnim gradom Kijevom i to je najduži takav odnos među njemačko-ukrajinskim gradovima. 

Kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko kazao je na konferenciji da je njemačka potpora od životne važnosti  za Ukrajinu. “Zajedno smo jači”, rekao je Kličko istaknuvši da se Ukrajina bori za demokratske vrijednosti i demokratsku budućnost. Kličko je rekao da strahuje da će brojne zemlje suziti fokus na Ukrajinu u situaciji rata između Hamasa i Izraela u Gazi.

Njemačka vlada planira povećati vojnu pomoć

“Posljedica će biti da Rusija neće biti kažnjena i da će jednostavno nastaviti sa svojom politikom. Nervozan sam uoči zime”, priznao je Kličko dodavši da je situacija u njegovoj zemlji takva da je to “iluzija života koja može biti uništena svake sekunde”.

Ministrica za razvoj Svenja Schulze naglasila je da njemački gradovi i zajednice pokazuju veliku predanost potpori Ukrajini. “Lokalne vlasti odigrat će odlučujuću ulogu u obnovi Ukrajine”, rekla je ministrica koja dolazi iz redova socijaldemokrata SPD-a. Njemačka će nastaviti pomagati sve dok to bude potrebno, dodala je.

Njemačka vlada planira u sljedećoj godini značajno povećati vojnu pomoć Ukrajini, javili su u utorak njemački mediji, što je potvrdio i njemački ministar obrane Boris Pistorius na rubu sastanka u Bruxellesu.

“Povećanje njemačke vojne pomoći je snažan i jasan signal Ukrajini da smo i dalje na njihovoj strani”, rekao je o vojnoj pomoći koja bi, po pisanju medija trebala s planiranih četiri porasti na osam milijardi dolara.

Hina

Facebook
E-mail