Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Kako je to radikalna desnica postala glavni saveznik Izraela?

(Foto: Wikipedia) Ilustracija

Do jučer, radikalna desnica parazitirala je na antisemitizmu i mržnji protiv Židova. Dok nije stala na stranu Izraela i Benjamina Netanyahua s kojim dijeli mržnju prema muslimanima, kao i prema liberalnoj demokraciji.

Mladi američki desničari, nacionalisti i sljedbenici Donalda Trumpa marširali su prije nekoliko godina pod zapaljenim bakljama, skandirajući “Židovi nas neće zamijeniti”. 

Danas je Donald Trump izrazio divljenje mađarskom premijeru Viktoru Orbanu koji je proteklih godina probudio mađarski antisemitizam svojim obračunom s Georgeom Sorosem i nacističkim proglasima, a ovih dana se svrstao uz Benjamina Netanyahua i Izrael u bombardiranju Hamasa i Gaze.

Kako su širitelji antisemitizma postali najveći saveznici Izraela?

Marine Le Pen, liderica nekadašnje Nacionalne fronte poznata po parazitiranju na antisemitizmu i negiranju Holokausta, daje podršku Izraelu u obračunu s Hamasom i granatiranju Gaze.

Podršku Izraelu daje i liderica njemačkog radikalnog, neonacističkog AfD-a.

Hrvatska desnica

A i hrvatska desnica, u sjeni Andreja Plenkovića i njegova protivljenja rezoluciji UN-a o prekidu vatre i zaštiti civila u Gazi, daje političku podršku Izraelu. Premda i dalje podgrijava ustaštvo, negira Jasenovac i parazitira na antisemitizmu.

Danas se Europom širi novi antisemitizam, ali njegovi nositelji nisu oni od kojih smo to mogli očekivati i koji su nas na to navikli.

Radikalna, ekstremistička, populistička i nacionalistička desnica sada je na strani Benjamina Netanyahua. Njegov Izrael postao je član političkog kluba koji se nekada napajao antisemitizmom, negacijom Holokausta i progonom Židova, a sada podržava izraelsku akciju u Gazi, ali i politiku prema Palestincima.

Trumpovi jurišnici skandirali su “Židovi nas neće zamijeniti”. Ali muslimani su proteklih godina zamijenili Židove kao glavne mete napada i inspiracije za širenje mržnje.

Huškanje protiv migranata

Ono što Netanyahu radi Palestincima, europski desničari željeli bi raditi muslimanskim migrantima, doseljenicima, izbjeglicama. Ali i više od toga: Netanyahuove ideje i metode podudaraju se i nadopunjuju s europskom desnicom, ne samo u širenju islamofobije i obračunu s islamskim teroristima (a i civilima), već i u gušenju liberalne demokracije.

U gušenju slobode građana, slobode medija i slobode manjina, u gaženju neovisnosti pravosuđa, kao i u promociji religijskog ekstremizma, nacionalizma, neofašizma, autokracije i diktature.   

Nekada je europska desnica skupljala glasove na mržnji protiv Židova, sad ih skuplja na mržnji protiv muslimana.

I pronalazi u politici Izraela prema Palestincima, a naročito u njegovu odgovoru na napad Hamasa, inspiraciju za brušenje svoje političke platforme za širenje straha i prikupljanje glasova.

Gaza i Oluja

Hrvatska desnica opravdavala je hrvatske zločine u Domovinskom ratu, prekomjerno granatiranje, progon civila i etničko čišćenje, kao što se sada podržava izraelsko bombardiranje Gaze.

S druge strane, Židovska općina u Hrvatskoj istupila je iz Antifašističke lige zbog članka Zorana Pusića objavljenog u Novostima u kojem je kritizirao Izrael i upozorio kako “ne smijemo postati zlo koje osuđujemo”. Antifašistička ljevica postala je tako glavni protivnik Netanyahuova Izraela.

I to onog Izraela u kojem su liberali i ljevičari mjesecima prosvjedovali protiv Netanyahuove politike, sve dok ga nisu spasile Hamasove rakete i Hamasove ubojice. 

Gdje je Putin?

I tako, u zanimljivom obratu, radikalna, ekstremistička, islamofobna, nacionalistička desnica u Europi koja je donedavno crpila inspiraciju – pa i sredstva – od Vladimira Putina i njegove Rusije, sada se povezala s američkim saveznikom Izraelom u vrijeme kad se u Putinovoj Rusiji budi antisemitizam i na aerodromima u Ruskoj Federaciji proganjaju Židovi.

Jer europski i izraelski desničari dijele zajedničkog neprijatelja, zajedničku politiku, zajedničku ideologiju, zajednička sredstva i metode. 

Netanyahu zasipa raketama stanovnike Gaze, ne razlikujući civila od terorista, baš kao što  hrvatski desničari pripremaju oružane straže protiv migranata koje proglašavaju teroristima.

Islamofobija je proteklih godina u Europi postala novi antisemitizam, ali rastući antisemitizam nakon početka rata Izraela i Hamasa nije parola kojom barata radikalna desnica.

(24sata.hr/Tomislav Klauški)

Facebook
E-mail