Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Kajtazi: Treba povećati kazne za korištenje ustaškog pozdrava

ZASTUPNIK nacionalnih manjina u saboru Veljko Kajtazi je nakon odavanja počasti žrtvama Jasenovca izjavio kako je “žalosno što nisu svi zajedno komemorirali”, a založio se i za povećanje novčanih kazni za ustaški poklič “Za dom spremni”. Kajtazi je komentirajući to što će židovska zajednica svoju komemoraciju u Jasenovcu održati idućeg tjedna kazao da je to žalosno, ali da ove godine možemo biti zadovoljni što imamo samo dvije kolone, za razliku od nekih prethodnih godina.

“Žao mi je što ove godine imamo dvije kolone, ali podržavam stav židovske nacionalne manjine oko zabrane ustaškog pozdrava ‘Za dom spremni’. No osim tog pozdrava, imamo jako dobru suradnju s vladom i pokušavamo doći do rješenja”, istaknuo je Kajtazi.   

Povećanje kazni

“Vidjeli smo kako izgleda Spomen područje Jasenovac, nadamo se da će doći do uređivanja i poboljšanja postave u Jasenovcu. To sve govori da dolazi do određenog pomaka koji Romi kao stradalnički narod očekuju”, kazao je.

Što se tiče ustaškog pozdrava, Kajtazi smatra kako bi dobar potez bio povećanje kazni za njegovo korištenje jer sadašnje su, kaže, jako male. “Ne trebamo izmišljati toplu vodu, dovoljno je napraviti ‘copy paste’ onoga što su učinili Njemačka i Austrija. Kad budu za uzvikivanje tog pozdrava bile visoke kazne do 5000 eura, mislim da će se netko zapitati hoće li se ubuduće pojaviti na obilježavanju obljetnice HOS-a u Splitu”, poručio je Kajtazi.

Hina

Facebook
E-mail