Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

JEZIV ZLOČIN USTAŠA NA FILMSKOJ TRACI: Audio-vizuelni centar RS najavio poseban konkurs za razvoj scenarija sa nacionalnom temom

(Foto: SRNA)

Ta tema ove godine biće stradanje srpskog naroda u Drakuliću u Drugom svetskom ratu 1942. godine, izjavila je v. d. direktora Audio-vizuelnog centra Republike Srpske Anja Ilić.

Razloga da se ovo stradanje ovekoveči i na filmskoj traci je mnogo. Republika Srpska je ove godine obeležila osam decenija od ustaškog pokolja u banjalučkom naselju Drakulić i u selima Motike, Šargovac, kao i u rudniku Rakovac, gde je u jednom danu ubijeno više od 2.300 Srba, među kojima je bilo 551 dete.

Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH, povodom osam decenija od jednog od najvećih zločina nad Srbima u NDH je najavio da je u toku razrada i priprema jednog dokumentarno-igranog filma koji bi trebalo da prikaže stravičnost ovih događaja i da to prenese mladim generacijama.

On je dodao da će to raditi profesionalci, da ima različitih interesa. Dodik je izrazio žaljenje što zločinci nisu odgovarali, što je komunistički sistem, smatrajući da treba da pomiri narode i nacije na prostoru bivše Jugoslavije, bio spreman da se odmakne od takvih zločina i da se to ne procesuira.

Pod komandom natporučnika Josipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića iz takozvanog “Telesnog zdruga Ante Pavelića”, ustaše iz Zagreba i Banjaluke ubijale su Srbe bez ijednog ispaljenog metka – sekirama, noževima i krampovima.

Ustaše su pokolj započele u rano jutro 7. februara 1942. godine. U dokumentima, čak i onim iz ustaških izvora tadašnje Nezavisne Države Hrvatske, navedeno je da je zločin u ovim banjalučkim naseljima bio najveći pokolj učinjen u samo jednom danu.

SEĆANJE

PRVI spomenik žrtvama ovog pokolja podignut je 1965. godine, a od 1991. godine svake prve nedelje pre godišnjice stradanja služi se parastos u naselju Drakulić.

(novosti.rs/S. Mišljenović)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave