Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

JESU LI JOAKIMA RAKOVCA, JEDNOG OD VOĐE USTANKA NOP-a U ISTRI POTKRAJ RATA UBILI NJEMAČKI NACISTI ILI ISTARSKI PARTIZANI? – dio II.

TKO JE IVAN MILOVAN, AUTOR ČLANKA “SUDBINE NARODNJAKA – JOAKIM RAKOVAC” U KALENDARU ISTARSKA DANICA 2022. (“JOSIP TURČINOVIĆ”, PAZIN, 2021. – IZ TISKA JE IZAŠAO POTKRAJ 2021.) KOJI OPTUŽUJE PARTIZANE DA SU UBILI NARODNOG HEROJA JUGOSLAVIJE JOAKIMA RAKOVCA…

(Foto: Wikipedia) mons. Ivan Milovan

To je, nažalost, konstrukcija jedne nacionalistkinje, šovinistkinje i krivotvoriteljice L. B. i njezinih istomišljenike s kojima po gotovo stoti put optužuje komuniste i partizane!! Ona ima isto mišljenje kao i klerikalni Glas koncila, glasilo Katoličke crkve. Oni su, L. B. i Glas koncila, ne jednom branili Alojzija Stepinca o susretu s predsjednikom Titom, pa suđenju, ali o Stepinčevom govoru 1942. pred poglavnikom NDH-a dr. Antom Pavelićem kojemu se ulizivao – ne znam točno koliko ga puta nazvao Poglavnikom. Ne bi me začudilo da su L. B. i Glas koncila skovali plan o namještanju da su Joakima Rakovca ubili partizani! Jer L. B. mrzi Tita, komuniste i partizane koje na raznim proustaškim portalima optužuje da su tisuće Talijana bacili u jame u Bazovici kod Trsta i istarske jame te egzodusu Talijana! Ako njoj i njezinoj obitelji nije bilo do življenja u Titovoj Jugoslaviji, zbog čega nije pokupila prnje i otišla živjeti u neku državu u kojoj nije vladao socijalizam ili komunizam?? Zašto se nije “spanđala” s hrvatinama ili proustaškim elementima u Europi, Kanadi i državama Južne Amerike?? Ali u rodnoj Puli dobro joj je došao posao službenice u grandioznom brodogradilištu “Uljanik” i kasnije plus surađivati s ultradesničarskim i proustaškim medijima u Hrvatskoj i BiH te pisati bljutave pisanije protiv Tita, komunista, partizana i tajne službe OZNA-e.

Ivan Milovan u crkvenom kalendaru Istarska Danica objavio da su Joakima Rakovca ubili partizani po nalogu Partije

Ivan Milovan u crkvenom kalendaru Istarska Danica 2022. (“Josip Turčinović”, Pazin, 2021. – iz tiska izašao potkraj 2021.), pod naslovom “Sudbine narodnjaka – Joakim Rakovac” na tri stranice objavio je članak koji ne stoji ni na zemlji ni na nebu. Taj neodgojeni i pokvareni klerik u članku piše zaprepaščujuće rečenice o pogibiji Joakima Rakovca, da mu u pokvareništvu i povijesnoj krivotvorini nije ravna ni blogerica i tzv. kolumnistica Lili Benčik. Čudi me da mu je svećenik Ante Močibob, glavni urednik Istarske Danice, mogao objavit toliko falsifikata povijesnih događaja, točnije o pogibiji Rakovca, da je to velika sramota za crkvu i Porečko-pulsku biskupiju u Poreču. Da ne bih čitatelje držao na mukama citirat ću Ivana Milovana, koji ovako opisuje dio štiva o Rakovcu: “Mi ćemo dodati da smrt uopće više nije sumnjiva nego je POSVE SIGURNO DA JE JOAKIM RAKOVAC UBIJEN PO NALOGU PARTIJE (op. A. Č.). Navodim najprije podatak što mi ga je malo prije smrti iznio Mario Mikolić (+2016.) , ponajbolji poznavatelj NOP-a Istre (doktorirao je na toj temi). Njemu je u nekoj prigodi jedna žena Pridraženka u povjerenju ispričala kako su se u njezinoj kući one večeri prije Rakovčeva ubojstva partizani preoblačili u njemačke uniforme. Netko joj je od njih čak rekao: “Noćas ćemo ubiti Rakovca!”. “Je doša urdin odzgora!” (Došlo je naređenje odozgo – op. A. Č.). Pa iako je od samih sudionika te akcije, ali i kod ljudi onih sela, godinama vladala zavjera šutnje kao i (smrtni) strah reći bilo što drukčije od službene verzije o Joakiminovoj smrti, ipak se tijekom vremena u užem krugu počela pomalo iznositi istina. Saznale su se, dapače, pojedinosti upucala ga je mlada pazinska skojevka N. R., a nekima je iz skupine, koji su mu htjeli pomoći da ne iskrvari (jer nisu svi bili upućeni u zavjeru), rečeno: “Pustite ga, bježimo.” Milovan je, čini se, odlučio napisati krimi-priču u koju ne vjerujem ni retka (!), ali pustimo u ludorijama crkvenog kalendara, čija je direktorica nakladnika Nada Lakoseljac veoma prisna i spremna pomoći u svakom trenutku. Tako puštam autora da nastavi u svom turbo-krimu stilu: “Najnoviji podatak o partizanskoj likvidaciji Rakovca dao mi je poznati istarski liječnik M. G. Njemu su čak dvojica bivših partizanskih boraca, sudionika akcije u Korenićima (došavši k njemu kao liječniku odvojeno, u dvije različite prigode), nalazeći se u teškom stanju i pred operacijom, rekli, a da ih doktor nije ništa pitao: “Rakovca su naši sami ubili’.” Imali su potrebu prije teške (i nesigurne) operacije ‘ispovjediti se’, izreći istinu koju su od 1945. kao teret nosili u sebi! (…)”

Nevjerojatan podatak koji će iznenaditi ljevičarsku javnost, osobito borce NOB-a i antifašiste, a to je pakost Ivana Milovana koji ima smjelosti objaviti: “Joakima Rakovca suvremenici su zapamtili sa šeširom na glavi; tek kasniji umjetnički prikazi stavljaju mu na glavu ‘partizanku’, kako bi ga se javno prepoznalo kao dio jugoslavenskog NOP-a. Nigdje nije zabilježeno da je on narodu ili borcima govorio o komunizmu, makar se suglasno piše da je pristupio Komunističkoj partiji i da je bio član partijskog rukovodstva za Istru (…)”.

Naš novinar otkrio da je Ivan Milovan ustvari porečko-pulski biskup u miru!

Nečuveno je napisati tekst koji je objavio stanoviti Ivan Milovan, koji za Marija Mikolića nije napisao da je završio klasičnu gimnaziju pri sjemeništu u Pazinu, da je radio kao povjesničar u Povijesnom muzeju Istre u Puli, politički djelatnik Općinskog komiteta Saveza komunista Hrvatske u Puli, opunomoćeni ministar i veleposlanik. Objavio je tri djela, za naše čitatelje svakako je zanimljiva knjiga “Istra 1941.-1047.” (Zagreb, 2003.), No, mene zanima kako je Mario Mikolić, kojeg sam osobno poznavao (nakon mirovine nanovo se vratio u Pulu – op. A. Č.) i išao pričati priču u pogibiji Joakima Rakovca – Ivanu Milovanu kada je mogao sam napisati i objaviti znanstveni rad. Štoviše Mikolić je u mirovini pisao povijesne i teme iz diplomacije, pa mu stoga, po mom sudu, nije bilo do toga da priču povjeri Ivana Milovanu koji je iskonstruirao, a ne vjerujem ni njegovoj storiji o liječniku i “partizanskim svjedocima”. Zašto nije objavio njihova imena i skojevke iz Pazina? Međutim, nakon što sam otkrio tko je zapravo Ivan Milovan, ostao sam iznenađen i razočaran. Radi se o mons. Ivanu Milovanu, porečko-pulskom biskupu u miru, koji je bio porečko-pulski biskup u Poreču od 1998. do 2012. godine.

Velika je sramota za biskupa u miru, mons. Ivana Milovana koji se partizanima i antifašistima osvećuje takvim nezamislivim objedama samo zato što su mu ubili brata. Sve je jasno jer taj isti biskup u miru održao je misu na otvorenju spomen-obilježju Viktoru Kancijaniću, pripadniku terorističke skupine Feniks, kasnije Bugojanske skupine na groblju u Tinjanu o čemu sam već pisao. Sramotno je pisanje mons. Milovana za cjelokupnu Katoličku crkvu u Hrvatskoj, a uz ostalo, na ultradesničarskom portalu narod.hr objavio je članak “BRIJUNI SU BILI KOMUNISTIČKI PAKAO” (pod. A.Č.). Dakle, još jedan veliki mrzitelj partizana i komunista, pa nemam što više dodati za jednog vjernika koji veliča hrvatski terorizam i napada komunizam koji više ne postoji (!), i partizanske borce i  antifašiste!!

Portal Croative online prepisuje povijesne krivotvorine Ivana Milovana i tzv. komentatorice Lili Benčik

Velik dio teksta Milovana prenio je croativ onilne (ili croativ.net), a kao komentatorica(sic) potpisala Lili Benčik. Tekst, međutim, nije nazvan po naslovu u Istarskoj Danici 2022., već u rubrici istaknuto sa strahovitim i lažnim riječima “SUDBINE ISTARSKIH SUNARODNJAKA – JOAKIM RAKOVAC, LIKVIDIRALI SU GA NJEGOVI”. (pod. A. Č.). U cijeloj priči o blogerici i tzv. kolumnistici L. B., najtragičnije jest da je nijedan normalni novinar i publicist nije kritizirao. Stoga utvrđujem da gotovo nema razlike od medija koje protiv nje ne objavljuju kritike od proustaški medija! Je li moguće da takozvani objektivni listovi, radio i televizijske postaje i elektronički mediji ponašaju tako nonšalantno!!! Njihovi direktori, glavni i odgovorni urednici i urednici moraju se priupitati koliko su njihovi novinari i suradnici objavili dezinformacija, reportaže o seksu i tomu slično. Ali nisu imali vremena da objave kritike i kritičke osvrte na pisanje ultradesničarskih medija koji veličaju USTAŠTVO=FAŠIZAM! (pod. A. Č.). Sada imaju priliku pisati o pisanijama mons. Ivanu Milovanu, porečko-pulskom biskupu u miru…

Na kraju mog napisa moram istaknuti da me začuđuje činjenica da Milan Rakovac iz Zagreba, sin antifašiste i narodnog heroja Joakima Rakovca, šuti o tomu što u crkvenim publikacijama i na portalima (Lili Benčik) objavljuju tzv. kolumnisti i biskup u miru o njegovu ocu. Rakovac je suradnik nekih listova i portala, a ne progovara ili prigovara što je istina o njegovu ocu. Moj stav je da su Joakima Rakovca ubili njemački nacisti, jer su to objavili njegov sin Milan Rakovac i povjesničari.

Armando Černjul

Pula, 28. srpnja 2022.

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave