Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Jandroković: Hrvatska će se još snažnije uključiti u borbu protiv antisemitizma

(Foto: Wikipedia)

PREDSJEDNIK Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković u povodu Jom Hašoe istaknuo je danas da će se Hrvatska, kao država koja trenutno predsjedava Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA), još snažnije uključiti u globalne napore u borbi protiv antisemitizma.

“Dan sjećanja na žrtve Holokausta, Jom Hašoa, trenutak je kada se s dubokim pijetetom prisjećamo milijuna nevinih koji su živote izgubili u užasima Holokausta, kao i svih onih koji su strahote tog mračnog razdoblja ljudske povijesti preživjeli.

Spomen na ustanak u Varšavskom getu

Jom Hašoa obilježava se na današnji dan u spomen na početak ustanka hrabrih Židova koji su se u Varšavskom getu 1943. godine odlučili suprotstaviti nacistima i boriti se za vlastitu slobodu i dostojanstvo. Taj nas najznačajniji čin židovskog otpora tijekom Holokausta podsjeća na trajnu potrebu suprotstavljanja zlu i svim mračnim ideologijama.

Pozivajući nas na stalnu budnost kada su u pitanju bilo kakvi znakovi nesnošljivosti, Dan sjećanja na žrtve Holokausta nosi snažnu poruku kako pred primjerima nasilja, ugnjetavanja ili ugrožavanja sloboda ne smijemo biti puki promatrači, već jasno i odrješito djelovati na njihovu sprječavanju”, istaknuo je Jandroković.

“Najsnažniji poziv na nužnost trajnog i sveobuhvatnog djelovanja”

Naglasio je da će se Hrvatska, kao država koja trenutno predsjedava Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA), još snažnije uključiti u globalne napore u borbe protiv antisemitizma te protiv negiranja i iskrivljavanja Holokausta.

“Njegujući sjećanje na žrtve i potičući učenje o Holokaustu, budućim generacijama omogućavamo razumijevanje uzroka Holokausta i promišljanje o njegovim posljedicama”, istaknuo je.

“Jom Hašoa ostaje najsnažniji poziv na nužnost trajnog i sveobuhvatnog zajedničkog djelovanja kako se slično zlo više nikad ne bi ponovilo”, poručio je Jandroković.

Hina

Facebook
E-mail