Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Izložba ruskih ratnih fotografija i plakata u MSU

U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu održava se izložba ratnih fotografija i plakata iz Drugog svjetskog rata iz fondova više ministarstva Ruske federacije i Ruskog državnog arhiva

Od 20. lipnja do 4. srpnja u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu održava se izložba ratnih fotografija i plakata iz Drugog svjetskog rata. Izložba, prvobitno zamišljena i pripremljena za prikazivanje povodom 75-godišnjice dana pobjede, odnosno kapitulacije nacističke Njemačke, morala je zbog korone i potresa u Zagrebu čekati više od godinu dana, odnosno 80. godišnjicu početka antifašističke borbe u Hrvatskoj da bi je mogla vidjeti publika u Zagrebu i drugim gradovima u zemlji.

– Do izložbe je došlo suradnjom Ambasade Ruske federacije u Hrvatskoj i Russotrudničestva, državne agencije za promociju nauke i kulture s nadležnim ustanovama u Hrvatskoj. Prilikom planiranja izložbe razmatralo se više lokacija, ali su u potresu brojna zgrade razrušene. Našli smo rješenja da tu izložbu, što se Zagreba tiče prikažemo u MSU – izjavila je za Novosti Elena Pilićeva Čorko, članica predsjedništva Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Zagreba i Zagrebačke županije, te članica Koordinacijskog savjeta ruskih sunarodnjaka Evrope gdje predstavlja rusku zajednicu u Hrvatskoj.

Izložbu čine ratne fotografije iz fondova više ministarstva Ruske federacije te Ruskog državnog arhiva. Mnoge od izloženih fotografije do prije dvije-tri godine i otvaranja arhiva, bile su nepoznate javnosti, a izložbu čine i propagandistički plakati vodećih zemalja antifašističke koalicije s jedne i osovine zla s druge strane, rekla je Pilićeva Čorko.

Fotografije pokazuju borbeno napredovanje sovjetske vojske od položaja pred Moskvom do Berlina, pri čemu je značajan broj snimljen na prostorima Mađarske, Poljske, Rumunjske, Bugarske, Jugoslavije, Češke, Austrije i Njemačke, a ima i slika snimljenih na samom sjeveru Evrope.

– Željeli smo pokazati kako su vojnici Crvene Armije doprinijeli velikoj pobjedi i oslobađanju Evrope od Hitlerovog režima. Nedavno otvoreni arhivi s kojih je skinuta oznaka “tajno” otvaraju nove poglede na oslobođenje Evrope i nesporne velike zasluge milijuna sovjetskih vojnika koji su se požrtvovno borili i ginuli po drugim zemljama za oslobođenje Evrope, znajući da bez konačne propasti Hitlerove njemačke i njenih saveznika neće biti mira u svijetu. Naravno, u Jugoslaviji se Crvena armije zajedno s jugoslavenskim partizanima borila protiv nacizma, a kao oslobodioce su je dočekali u brojnim zemljama. Zato na fotografijama ima i civilnog stanovništva koje je u Sovjetskom Savezu u tvornicama dalo značajni doprinos ratnoj pobjedi, a ima i snimaka logoraša napravljenih prilikom oslobađanja Auschwitza – rekla je i naglasila da je su fotografije, nakon što su 2020. iz Sankt Petersburga krenule i obišle cijelu Rusiju, prvi put u Hrvatskoj izložene izvan granica Rusije.

Plakati su lani imali svjetsku turneju jer su osim u brojnim postsovjetskim, izloženi i u zapadnoevropskim zemljama, pa i u Americi. Plakati rađeni u Drugom svjetskom ratu, osim što su značajna umjetnička pojava, su i pokazatelj stanja društvene svijesti, a služe i kao jedinstveno povijesno svjedočanstvo i likovni ljetopisi od prvog do zadnjeg dana rata. U SSSR-u su već 22. juna, prvog dana njemačke agresije, osmišljeni prvi plakati i za dva dana postavljeni na javnim mjestima, ukazala je Pilićeva Čorko.

Izložba je bila postavljena i u Karlovcu na “Danima antifašizma” kao i u Vojniću na obilježavanju Dana antifašističke borbe, a dogovoreno je da bude postavljena u Puli i Čakovcu. O mogućem postavljanju izložbe razgovaralo se i s predsjednikom vukovarskih antifašista Lazom Đokićem, kao i s ljudima u Belom Manastiru, što je bitno jer su se crvenoarmejci borili u tom dijelu Hrvatske, o čemu svjedoči i Batinska bitka, rekla je i naglasila da je izložba dobro posjećena, o čemu svjedoči i podatak da su prilikom obilaska grupe članova SABA RH, koje je pozdravio i pomoćnik ruskog vojnog atašea Dimitrij Mokrov, izložbu paralelno obišle još neke grupe.

Osim izložbe, koju je pod nazivom „Plakati rata i pobjede“ povodom obilježavanja 75. godišnjice pobjede nad fašizmom osmislila grupa kustosa Državnog muzeja povijesti ruske književnosti, u okviru rusko-hrvatskog projekta posvećenog 80-godišnjici obilježavanja napada Njemačke na SSSR organiziran je i međunarodni naučni okrugli stol “Drugi svjetski rat očima Hrvatske i Rusije”, kao i prikazivanje ruskih ratnih filmova “Podolski kadeti” i “Zoja”, ovog drugog s hrvatskim titlovima u Kinu SC-a, dok je film ”Utvrda Brest” prikazan 22. lipnja na HRT3. Konačno, više pripadnika ruske zajednice učestvovalo je i na maršu “Besmrtni partizanski odred” 19. lipnja u Zagrebu.

(Novosti / Nenad Jovanović)

Facebook
E-mail