Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Izložba i tribina „Tito u filateliji“ – 130. godina Josip Broz Tito (1892.-1980.)

(Foto: privatna arhiva SABA RH)

U četvrtak 1. prosinca 2022. godine u dvorani SABA RH, P. Hatza 16 u Zagrebu, u 19:00 sati svečano je otvorena filatelistička izložba „Tito u filateliji“ koju su zajedno organizirali Savez antifašističkih boraca i antifašista RH i Savez društava Josip Broz Tito Hrvatske u povodu obilježavanja 130. godišnjice rođenja Josipa Broza Tita (1892.-1980.).

Autor izložbe je Ivica Librić, bivši predsjednik Hrvatskog filatelističkog saveza, koji je putem poštanskih marki koje je prikupio tijekom svojeg dugogodišnjeg filatelističkog rada, „prikazao“ život Josipa Broza od njegovog rođenja sve do njegove smrti. Prikupio je velik broj poštanskih marki, što „domaćih“, što internacionalnih izdanja.

Samoj izložbi je prethodila javna tribina u 18:00 sati na kojoj su govorili dr. sc. Tomislav Badovinac, bivši i prvi predsjednik SDJBT Hrvatske, bivši predsjednik SSOJ-a, koji je s Maršalom Titom dugo godina blisko surađivao i jedan je od idejnih začetnika omladinskih radnih akcija te Jovan Vejnović, trenutačni predsjednik SDJBT Hrvatske i bivši veleposlanik RH u Libiji.

Oba govornika imala su kratka, ali zanimljiva izlaganja o liku i djelu Josipa Broza te su posebno istaknuli njegovu ljudsku veličinu i empatiju koju je iskazivao prema svojim suborcima, suradnicima i svim građanima bivše Jugoslavije. Napomenuli su kako je Josip Broz Tito bio vizionar koji je najzaslužniji za brz socijalni i gospodarski oporavak Jugoslavije nakon Drugog svjetskog rata te da je istu tu Jugoslaviju „plasirao na svjetsku mapu“ preko Pokreta nesvrstanih, ali najviše zahvaljujući jedinstvenoj karizmi kojom je zračio i koju prije i nakon njega nije imao niti jedan političar s naših prostora te njegov neizbrisiv trag na sve narode bivše Jugoslavije.

Nakon izlaganja Jovan Vejnović je uručio priznanja aktivistima najzaslužnijima za promicanje djela i lika Josipa Broza te na promicanju antifašizma u Republici Hrvatskoj.

Tribina i izložba izazvale su velik interes javnosti te se u prepunoj dvorani SABA RH tražilo mjesto više, a pojavio se i nemali broj istaknutih javnih osoba poput bivšeg Predsjednika RH u dva mandata Stjepana Mesića, istaknutog novinara, publicista i bivšeg savjetnika Predsjednika Mesića Tomislava Jakića, profesora Pravnog fakulteta Viktora Gotovca, izaslanstva Veleposlanstva Narodne Republike Kine, bivšeg glavnog urednika tjednika Novosti Nikole Bajte i drugih.

Zaključnu riječ imao je predsjednik SABA RH Franjo Habulin koji je napomenuo kako će izložba biti otvorena za javnost naredna dva tjedna, do 15. prosinca te je još jednom istaknuo da su Josip Broz Tito i antifašizam nedjeljivi pojmovi, koliko god pojedinci ili grupe pokušavali tumačiti drugačije te da otvaranjem izložbe zaokružujemo cjelogodišnje obilježavanje 130. godišnjice rođenja najvećeg sina svih naroda i narodnosti.

Marin Korman

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave