Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

IZJAVA  ZA  JAVNOST

          Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske neugodno je iznenađen pokušajem ministra vanjskih i europskih poslova, g. Gorana Grlića Radmana da za vrijeme službenog boravka u Austriji, u ime Republike Hrvatske, traži da se na ionako kontroverzni spomenik na Bleiburškom polju vrati hrvatski grb s prvim bijelim poljem.

          Austrijske su vlasti uklonile grb, poznat u toj varijanti (i) iz vremena ustaške strahovlade, zajedno sa sramotnim natpisom koji je komemorirao ‘hrvatsku vojsku’. Ministru Grliću Radmanu i hrvatskoj vladi u čije ime on nastupa moralo bi biti dobro poznato da ustaše i domobrani nisu bili nikakva ‘hrvatska vojska’, nego oružana sila kvislinške paradržavne tvorevine što je na području dijela Hrvatske i u BiH stvorena ne da bi se time zadovoljile vjekovne težnje hrvatskoga naroda, nego da bi se osigurali strateški interesi sila Osovine, odnosno naci-fašizma.

          U Drugome svjetskom ratu hrvatska vojska bili su samo i jedino borci Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda pod vodstvom maršala Josipa Broza Tita.

          Dijeliti lekcije austrijskim vlastima, pozivajući se na heraldiku iz vremena Austro-Ugarskog carstva, ili na krov Crkve sv. Marka u Zagrebu, uvreda je zdravom razumu. I kukasti križ (svastika) može se naći na prastarim hramovima i spomenicima u Aziji, no taj je znak (baš kao i hrvatski grb s prvim bijelim poljem) definitivno kompromitiran u vrijeme naci-fašizma i nikome na pamet ne pada da ga danas rehabilitira.

          Najodlučnije odbacujemo i osuđujemo izjave ministra Grlića Radmana koje idu u smjeru etabliranja ‘ustaške verzije’ hrvatskog povijesnog grba u život suvremene Hrvatske. Teško je to ne doživjeti drugačije, nego kao nastavak sustavne politike uvođenja ‘na mala vrata’ ostavštine najmračnijeg poglavlja u hrvatskoj povijesti u život demokratske i europske Hrvatske.

U Zagrebu, 28. srpnja 2022.                                    

Franjo Habulin, predsjednik SABA

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave