Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Iz delegacije za sjećanje na holokaust izbačeni Goldstein i drugi ugledni stručnjaci; ministarstva ubacila svoje ljude

Smijenjeni stručnjaci uživaju veliki ugled u međunarodnim krugovima

Ivo Goldstein (Foto: Vjekoslav Skledar/Telegram)

Uoči 1. siječnja 2023., kad Hrvatska počinje predsjedavati IHRA-om, International Holocaust Remembrance Allianceom, Međunarodnom alijansom za sjećanje na holokaust, Ministarstvo kulture i Ministarstvo vanjskih poslova uklonili su iz hrvatskog izaslanstva politički nepoćudne i nepouzdane te ih zamijenili kadrovima navodno bliskim HDZ-u. Takva promjena bitna je za Vladu Andreja Plenkovića jer do kraja godine treba ratificirati radnu definiciju antisemitizma koju je IHRA usvojila, a koju je Hrvatska načelno prihvatila, ali ju još nije ratificirala u Saboru.

Problem je što u dokumentu piše i da je antisemitizam “osporavanje činjenice, razmjera, mehanizama, primjerice plinskih komora, ili organiziranosti genocida nad židovskim narodom koji su počinili nacionalsocijalistička Njemačka i njezini saveznici tijekom Drugoga svjetskoga rata“. Kako je to za Vladu iznimno delikatna tema, jer HDZ-ovi ekstremni desničari predvode u revidiranju zločinačkog karaktera NDH i odnosa spram Židova u Drugom svjetskom ratu, očito je odlučeno da se ne dopuste neugodna iznenađenja.

Dio izbačen, neki sami izlaze

Pa je tako iz Akademske radne grupe IHRA-e izbrisan naš najveći stručnjak za holokaust profesor Ivo Goldstein. Povjesničarka doktorica Nataša Mataušić, bivša ravnateljica Hrvatskog povijesnog muzeja, stručnjakinja za Jasenovac i Auschwitz, angažirana na izradi budućeg nacionalnog postava u muzeju Auschwitzu, muzealka s 35-godišnjim iskustvom, uklonjena je iz Muzejske radne grupe IHRA. Eliminirana je i doktorica Rajka Bućin, iskusna arhivistica koja radi na popisu žrtava Auschwitza.

Zbog nedemokratskog ponašanja vladajućih struktura docent Goran Hutinec s Filozofskog fakulteta, koji se već afirmirao kao vrhunski stručnjak za pitanja holokausta, najavio da će izaći iz hrvatskog izaslanstva koje uskoro putuje na konferenciju IHRA-e u Stockholm. Kao i obično u takvim HDZ-ovskim prevratima, doznajemo da nitko od uklonjenih stručnjaka nije usmeno ni pismeno obaviješten o razlozima smjene.

Eliminacija onih kojima se ne vjeruje

Potpuno je jasno da je vlada Andreja Plenkovića željela maknuti sve one kojima ne vjeruje ili za koje sumnja da će striktno zastupati njene ideje. Što je krajnje nakaradna logika, jer kad je u pitanju holokaust, doista ne bi smjelo biti ni najmanje dvojbe oko zločinačkog karaktera tog golemog nedjela. No, očito je da premijer Plenković ne želi dopustiti ni najmanji mogući otklon od njegove nedefinirane politike spram strahota koje su se događale u NDH.

U kuloarima HDZ-a već se priča kako je Goldstein maknut jer postoji strah da bi on mogao pokrenuti pitanje antisemitizma pokojnog kardinala Alojzija Stepinca ili, ne daj Bože, pokojnog predsjednika Franje Tuđmana. No, svatko tko imalo poznaje način rada IHRA-e zna da to nisu teme o kojima se raspravlja na konferencijama.

Izbor kadrova bliskih vlasti

Umjesto njima sumnjivih članova izaslanstva, Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo kulture izabrali su pouzdanije kadrove. Tako je novom članicom imenovana Dubravka Đurić Nemec, savjetnica ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, inače po zanimanju prevoditeljica. Nije poznato je li se bavila pitanjima holokausta, no sudjelovala je u krajnje osjetljivoj misiji izgradnje hrvatskog muzeja – paviljona u logoru Auschwitz.

Naime, Hrvatska je dobila ponudu da postavi vlastiti paviljon, ali kako nikada nije iskazala jasnu želju da to učini, sad joj je predloženo da izlaže svoj nacionalni postav u takozvanom jugoslavenskom paviljonu. Što je, dakako, potpuno neprihvatljivo, pa se može dogoditi da Hrvatska neće biti prisutna u Auschwitzu, a to bi bila neviđena sramota. Ali bila bi to slika i prilika politike koju vodi vlada premijera Plenkovića. Inače, pretpostavljalo se da je Nataša Mataušić smijenjena jer je umirovljenica. No, taj argument očito nije igrao nikakvu ulogu, budući da je nova članica, Dubravka Đurić Nemec, također umirovljenica i još k tome starija od Mataušić.

Iz Ministarstva kulture kažu da je za izaslanstvo odgovoran MVEP

Telegram je upitao Ministarstvo kulture o kriterijima za imenovanje članova izaslanstva. Glasnogovornica Ministarstva Renata Margaretić Urlić odgovorila nam je da je organiziranje izaslanstva u nadležnosti Ministarstva vanjskih poslova. Po njezinim riječima, Dubravka Đurić Nemec, savjetnica ministrice kulture, imenovana je zbog toga što je jedno mjesto u tom tijelu rezervirano za člana Ministarstva kulture.

Pitanja o načinu izbora članova izaslanstva uputili smo i na adresu Ministarstva vanjskih poslova, čije odgovore još čekamo.

U Akademsku radnu grupu imenovana je i Naida Mihal Brandl, profesorica judaistike koja se proslavila kao prodekanica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu za vrijeme nametnute uprave, kada je dekan bio profesor na Veterinarskom fakultetu, Miljenko Šimpraga. Kad smo pokušali saznati tko je treća imenovana osoba, rečeno nam je da je to sociologinja Andrijana Benčić, navodno bliska prijateljica ministrice kulture Obuljen Koržinek.

Smjena privukla pažnju IHRA-e

Takva nasilna smjena već je privukla pozornost u IHRA-e, budući da su zamijenjeni stručnjaci uživali veliki ugled u međunarodnim krugovima. Tako je, primjerice, profesor Ivo Goldstein bio izabran da s jednim britanskim kolegom 2010. promovira projekte IHRA-e u Ukrajini. Njih dvojica održali su konferenciju u Kijevu, iako Ukrajina nije bila članica IHRA-e, te poticali Ukrajince da prijavljuju projekte koje bi financirala IHRA i koji bi senzibilizirali ukrajinsku javnost i obrazovni sustav na dolično prikazivanje holokausta.

Inače, IHRA International Holocaust Remembrance Association osnovana je 2000. u Stockholmu s ciljem da se stimuliraju mlade generacije za proučavanje, istraživanje, te podsjećanje i organiziranje učenja o holokaustu. Naime, 2000. godine zaključeno je da nestaje generacija koja je iskusila holokaust te da je potrebno nanovo dizajnirati strategiju kako se užasi tog zločina nikada ne bi zaboravili.

Danas je to asocijacija koja pazi da se u članstvo primaju države koje su spremne u svoj obrazovni sustav ugrađivati doličnu kulturu sjećanja na holokaust te svoje istraživačke potencijale usmjeriti prema istraživanju najgoreg genocida u povijesti. Godišnje se održavaju dvije konferencije, a postoje tri radne skupine: akademska, muzejska i obrazovna.

Kako uz politizaciju pokazati stručnost

I najvažnije – na IHRA-i se ne vode političke nego stručne rasprave, što od članova radnih skupina zahtijeva puno znanja i stručnosti, a to s politikom ne bi trebalo imati nikakve veze. A upravo ove kadrovske promjene u hrvatskom izaslanstvu sugeriraju njeno snažno politiziranje. Ta je činjenica posebno porazna zbog toga što će iduće godine zemlja predsjedateljica IHRA-e biti Hrvatska, a konferencije će biti održane u Dubrovniku i Zagrebu.

To znači da će se Hrvatska sigurno suočiti s pitanjima o kadroviranju svojeg izaslanstva. Među ostalim, po svemu sudeći, to će se dogoditi već i u Stockholmu za tri tjedna, gdje će hrvatsko izaslanstvo morati odgovoriti na pitanje kako je Ministarstvo kulture moglo subvencionirati koncert Marka Perkovića Thompsona u Karlovcu, na kojem se uzvikivalo Za dom spremni i dizala desnica na ustaški pozdrav. Na to pitanje neće moći oglušiti ni ministrica Obuljen Koržinek, a ni premijer Plenković.

(Telegram / Mladen Pleše)

Facebook
E-mail