Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

In memoriam: Vjeran Zuppa (1940.-2023.)

Nalazimo u teškoj situaciji u kojoj se država povlači pred principima kapitala i navale slobodnog tržišta, u kojoj radnička klasa više ne postoji u smislu u kojem je Marx računao na proletarijat. Problem socijaldemokrata neće se riješiti bez intelektualaca koji su na njihovoj strani i koji misle modernitet, govorio je za Novosti Vjeran Zuppa

(Foto: enciklopedija.hr) Vjeran Zuppa

UZagrebu je u 84. godini života umro Vjeran Zuppa. Ovaj ljevičarski intelektualac, rođen u Splitu 26. siječnja 1940., prije svega je bio poznat kao dugogodišnji upravitelj i dramaturg Teatra ITD-a, a onda i kao kazališni teoretičar, dramaturg i pjesnik.

Uređivao je brojne časopise (Razlog, Telegram, Teka, Frakcija, Novi Prolog, Teatar & teorija), bio glavni urednik u Grafičkom zavodu Hrvatske, a potom profesor i dekan na Akademiji dramske umjetnosti.

Rado je medijski istupao, trudeći se održati na životu ostatke ostataka hrvatske ljevice. Socijaldemokracija ima težak problem, govorio je za Novosti prije devet godina.

“Pitanje socijaldemokracije danas je doista izuzetno teško pitanje, a u SDP-u sve ove godine ništa nije napravljeno na onome što bi se zvalo ratio stranke. Devastirana je čitava struktura mišljenja koja je u SDP-u ‘kadrovski’ postojala, sve što je Milanoviću smetalo udaljeno je iz diskusije. Ali to mu je uzalud, diskusija će trajati jer uspomene ostaju, ne uspomene na Račana i slično, nego na činjenicu socijaldemokracije, Clare Zetkin, radničke klase i bilo čega drugoga”, kazao je, upozoravajući da se nalazimo u teškoj situaciji u kojoj se država povlači pred principima kapitala i navale slobodnog tržišta, u kojoj radnička klasa više ne postoji u smislu u kojem je Marx računao na proletarijat i u kojoj čitav niz uporišnih rješenja više nije relevantan. Stoga smatra da se problem socijaldemokrata neće riješiti bez intelektualaca koji su na njihovoj strani i koji misle modernitet.

“Mislim da ljevica mora raditi na sebi, to je broj jedan, raditi na onome što je naprosto ratio te stvari, kao što su Šveđani ranije radili i stvorili jedan tip politike koja je u svakom slučaju puno socijalnija i puno zanimljivija, a takav rad je gotovo dnevno institutski posao”, govorio je Zuppa, koji se zadnjih godina intenzivno bavio pitanjem pozicije intelektualca u današnjem društvu.

Novosti

Facebook
E-mail