Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

In memoriam: Ninoslav Kopač (1946. – 2023.)

Nekadašnji glavni urednik Novosti i jugoslavenski konzul u SAD-u Ninoslav Kopač bio je žestoki kritičar svih nacionalizma, prije svega onog u narodu kojem je pripadao, kaže Jovan Vejnović

Nakon kratke i teške bolesti u Zagrebu je u 77. godini umro Ninoslav Nino Kopač. U svojoj diplomatskoj i novinarskoj karijeri Kopač je bio suradnik, a od 2002. do 2004. godine i glavni urednik Novosti. Rođen je 14. juna 1946. u Osijeku, diplomirao je pravo, a radio je najviše kao diplomat i novinar.

Četiri godine proveo je kao konzul SFRJ u New Yorku. Po službenim bilješkama, bio je najmlađi diplomat na toj funkciji. Od 1982. do 1992. bio je urednik unutrašnje politike u političkom tjedniku Danas, da bi 90-ih bio prinuđen egzistenciju osiguravati kao slobodni poduzetnik. Od 2002. do 2004. radio je kao glavni urednik Novosti, gdje je bio i autor brojnih tekstova.

Nakon toga je pisao za Identitet, časopis Srpskog demokratskog foruma, te za P-portal, glasilo “Privrednika”. U svojoj karijeri bio je također dopisnik Večernjih novosti i Glasa javnosti iz Beograda. Niz godina bio je član Hrvatskog novinarskog društva.

U svojoj knjizi “Svjedok histerije”, objavljenoj u izdanju SDF-a 2012., u kojoj su skupljeni razgovori s brojnim svjedocima vremena i događaja tih godina, pružio je mogućnost sagledavanja rasapa društva i negativnosti s prijelaza dvaju stoljeća. O značaju knjige na promociji je svjedočilo sudjelovanje više uglednih ličnosti, među kojima je bio i tadašnji predsjednik Hrvatske Ivo Josipović.

– Poznavao sam Kopača pedeset godina i mogu reći da je bio sjajan čovjek, neopterećen dogmatizmom, prošlošću te konzervativizmom kao i žestoki kritičar svih nacionalizama, ali prije svega onoga iz redova naroda kojem je pripadao. Koliko god bio ateist, nije mu bio problem sprijateljiti se s ljudima dobrog duha i borcima za dobro kao što je npr. bosanski franjevac Marko Oršolić – rekao nam je Jovan Vejnović, diplomat, prvi generalni sekretar SNV-a i predsjednik Saveza društava Josip Broz Tito u Hrvatskoj. Vejnović je podsjetio na Kopačeve godine u jugoslovenskoj diplomaciji i konzulatu u Americi.

– Događaji na ovim prostorima krajem 80-ih natjerali su mu sina da ode u SAD, a raselili su se i drugi članove porodice, što mu je, kao i rušenje društva ravnopravnosti, teško palo. Zbog toga je imao potrebu da kroz knjigu pruži brojna viđenja onog što nam se dešavalo – kazao nam je Vejnović.

Datum sahrane bit će naknadno objavljen.

(Novosti/N. Jovanović)

Facebook
E-mail