Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Ima li kraja divljaštvu?

U posljednje vrijeme sve su učestaliji nasrtaji na antifašističke vrijednosti u Hrvatskoj. Bilo da se radi o izuzetno opasnim fizičkim prijetnjama i napadima na istaknute pojedince antifašiste, ili spomeničku građu koja je povijesna poveznica s Narodno oslobodilačkom borbom. Najnoviji slučaj je kulturocidni nasrtaj „heroja mraka“ koji se čekićima i maljevima, u gluho doba noći, hrabro obračunaše sa spomenikom palim žrtvama fašističkog terora u Orebiću na Pelješcu. Taj monumentalni podsjetnik na 96 nevino stradalih žrtava, pretežito žena i djece (domoljuba – Hrvata), od strane SS divizije Princ Eugen dugo se opirao, da bi na kraju i on pao bez otpora. Povećava se tako, vrlo često, brojka od 2.964 obilježja koja podsjećaju na hrabre ljude ili događaje iz NOB-e.

Divljaštvo sve više zauzima i zagađuje prostor, pa i onaj koji je u odnosu na neke druge krajeve u Hrvatskoj do sada bio izuzet. Divljački porivi preseliše i na pitome, mirne, nikad izdajničke krajeve, među hrabre i ponosne ljude. Strašno! Neprihvatljivo do mjere da se treba zapitati, ima li u ovim novim nasrtajima neke organizirane poveznice? Da li je to znak da sve  ono što je Hrvatsku činilo ponosnom, što joj je dizalo ugled u svijetu i ispiralo ljagu s povijesne sramote o izdaji i sluganskoj sprezi NDH s fašizmom treba uništiti. Treba li sve one koji su svoj život ugradili u slobodu i mir na ovakav način ponižavati? Zatrti im i ime! I na koncu trebaju li se oni koji su dobili mandat da vode ovu lijepu zemlju zapitati, kuda ovo vodi?

Zato upućujemo vapaj, zaustavite gospodo, u ime Boga na kojeg se zaklinjete, u ime zasluženog pijeteta nevinih žrtava, u ime časti i dostojanstva, u ime istine, u ime Ustavne obveze, ovu sramotnu narav divljaka. Učinite to brzo i s rezultatima, jer ćete se u protivnom suočiti s istim porivima prema svetinjama Domovinskog rata od istih onih vandala čija zlodjela danas ne vidite i prešućujete. Učinite to jer vas na to obvezuje Ustav i zakoni, kao i Deklaracija Sabora RH o antifašizmu. Učinite to jer ćete u protivnom biti sudionici u krađi budućnosti svome narodu, jer, znajte, narod koji se srami svoje prošlosti nema svijetlu budućnost.

SABA  RH

Facebook
E-mail