Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

IGMANSKI MARŠ 28. SIJEČNJA 2023. GODINE

Na Igmanu je 28. siječnja 2023. godine, obilježena 81. obljetnica Igmanskog marša.

Oko 700 vojnika, 27./28.siječnja 1942. godine, koliko ih je sudjelovalo u maršu, tokom druge neprijateljske ofanzive, uz temperaturu od -40 stupnjeva, prepješačili su nevjerojatnih 100 kilometara, probivši pri tom njemački obruč, od Jahorine, preko Sarajevskog polja i planine Igman, do oslobođene Foče.

Mnogi vojnici su postali invalidi nakon Igmanskog marša. Zbog promrzlina, ostali su bez prstiju na nogama, prema svjedocima tog događaja, nekima su bile amputirane noge, ali su svi bili presretni što su uspjeli u svom cilju. Uspeli su hodati više od 18 sati bez prestanka, uz veliki napor i otpor surovoj hladnoći i na kraju došli na sigurno mjesto.

Na današnjem obilježavanju, formirana je kolona od preko 2000 sudionika i marširala je po hladnoći i snijegu sa Brezovače na Igman, do centralnog spomenika, gdje su delegacije Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore,  kao i svake godine, položile zajednički vijenac i pri tome simbolično pokazali zajedništvo.

Nakon ceremonije polaganja vijenaca i cvijeća, sudionici su prisustvovali kulturno-umjetničkom programu, a vojska BIH pripremila je grah koji je služen svim sudionicima ove manifestacije.

Nakon manifestacije održan je sastanak delegata središnjih Saveza boraca iz zemalja bivše Jugoslavije na kojem su dogovorena obilježavanja najznačajnijih antifašističkih manifestacija u 2023. godini.

Miroslav Delić

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave