Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

IDS: Podupiremo MUP-ov prijedlog o strožem kažnjavanju za ustaške simbole

(Foto: Wikipedia) Logo IDS-a

PREDSJEDNIK IDS-a Dalibor Paus podupro je u ponedjeljak prijedlog MUP-a o većim novčanim kaznama za prekršaje protiv javnog reda i mira, poglavito za one koji ističu ili uzvikuju ustaške ili nacističke simbole i poklike, podsjećajući da je IDS strože kazne predlagao još 2017. godine.

Naime, Ministarstvo unutarnjih poslova najavilo je veće novčane kazne za prekršaje protiv javnog reda i mira, a najviša novčana kazna, od četiri tisuće eura, moći će se izreći onima koji ističu ili uzvikuju ustaške ili nacističke simbole i poklike.

“Nulta tolerancija”

“IDS pozdravlja novi prijedlog i nada se da će se najoštrije primjenjivati u praksi. Mi smo još 2017. godine predložili zakon kojim bi se uvele strože kazne za veličanje ustaštva, ali taj prijedlog nije nikad bio uvršten u saborsku raspravu”, ističe Paus u priopćenju za javnost i dodaje kako se nada da će prijedlog MUP-a, iako Sabor prije šest godina nije imao hrabrosti osigurati strože kažnjavanje propagiranja ustaštva, biti prihvaćen i da će se najoštrije primjenjivati.

“Ustaški režim je najsramotnije razdoblje hrvatske povijesti i to mora biti jasna poruka naše zemlje – nulta tolerancija na svaki oblik rasizma, šovinizma i totalitarizma”, poručio je predsjednik IDS-a Dalibor Paus.

Iz IDS-a podsjećaju kako je ta stranka 2017. godine u saborsku proceduru poslala prijedlog da se dopuni Kazneni zakon za propagiranje nacističkih, fašističkih i ustaških simbola i poklika, ali saborska većina ga nije htjela uputiti na raspravu. “Bilo je vrijeme da se tome stane na kraj i da se prestanu tolerirati simboli i parole ustaškog režima”, zaključio je Paus.

Index Vijesti

Facebook
E-mail