Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Hvala na podršci!

(Foto: maz.hr)

Drage i dragi, drugarice i drugovi, simpatizerke i simpatizeri,

nakon samo par dana kampanje solidarnosti „Crvena pomoć za nezavisne medije“ mi smo ostale bez riječi, presretne jer očito radimo uz najdivnije suborkinje i suborce. Doslovno od prve sekunde kako smo objavili vijest o raspletu sudskog procesa, dijelili ste naše linkove, zvali nas i izravno nam davali podršku, intervjuirali nas i pisali o slučaju, te kroz razne druge kanale pomogli proširiti informaciju o situaciji koja nas je zatekla i ulovila potpuno nespremne.

Istovremeno uskakali ste s donacijama, kako kolektivnim u ime organizacija, tako i individualnim i svaka nam je bila jednako vrijedna i važna, ali posebno nas je dirnuo drug od 96 godina koji nas je zabrinuto nazvao da u subotu ne stiže na poštu na vrijeme. Međutim, bacilo nas je s nogu kad smo shvatile da ste u manje od tjedan dana prikupili iznos od golemih 6.531 euro, što je čak tri puta više od troškova suda koje smo morale podmiriti Sveučilištu u Zagrebu.

Iskazana požrtvovna razina solidarnosti, u kontekstu rastuće inflacije i brojnih drugih neizvjesnosti što pogađaju naše društvo, samo nam je potvrdila da smo dio homogene političke, aktivističke i kulturne zajednice, koja, između ostalog, i bezrezervno podržava MAZ i naš rad. Borasova tužba i nekontrolirano trošenje javnih sredstava namijenjenih za razvoj visokog obrazovanja na razne tužbe za materijalno iscrpljivanje i zastrašivanje neistomišljenika tek je kap u moru negativnih pojava u društvu s kojima se svakodnevno svi susrećemo. Nažalost, u kontekstu kapitalizma i društveno regresivnih utjecaja koji nose cijeli taj sklop vrijednosti možemo samo očekivati da će ovakvih i sličnih eskalacija biti nebrojeno puno u budućnosti, te da mogu zahvatiti svakog od nas.

Zbog toga, kako smo obećali i na početku naše kampanje, s cjelokupnim iznosom viška donacija, odnosno s 4.221 eurom, otvaramo Crveni fond za pomoć pojedinkama i organizacijama na progresivnoj nezavisnoj medijskoj sceni, a koje su zaglavile u sudskim procesima s raznim ugnjetavačima i kriminalcima. Na zadnjoj skupštini udruge odlučile smo da ćemo otvorenje fonda i njegove uvjete korištenja javno i uživo obznaniti u nadolazećim tjednima, u sklopu zajedničkog druženja na koje ćete biti pozvani.

Još jednom golemo hvala i drugarski,

Mreža antifašistkinja Zagreba

Facebook
E-mail