Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Hrebak osudio ustaške i nacističke grafite na pravoslavnoj crkvi u Bjelovaru

(Foto: gradonacelnik.hr) Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara

GRADONAČELNIK Bjelovara Dario Hrebak osudio je ustaške i nacističke grafite koji su se danas pojavili na pravoslavnoj crkvi Svete Trojice u Bjelovaru. Hrebak je najavio financijsku pomoć Grada pri saniranju štete.

Hrebak je izrazio žaljenje radi grafita na pravoslavnoj crkvi te istaknuo kako bi se trebala promijeniti svijest političara da bi došlo do promjena. 

“Za mene je ovo jednako kao da je netko tako nešto napravio na Katoličkoj crkvi”

“U Bjelovaru žive 22. nacionalne manjine i to napraviti na Srpskoj pravoslavnoj crkvi za mene je jednako kao da je netko tako nešto napravio na Katoličkoj crkvi”, izjavio je Hrebak.

Gradonačelnik je u kontaktu s načelnikom policije, koja je napravila očevid i traga za počiniteljem. “Bjelovar još ima sličnih grafita na nekoliko lokacija, no ne u ovako velikom obujmu”, rekao je.

“Treba mijenjati svijest saborskih zastupnika i političara”

Na konstataciju da se na razini vladajuće koalicije raspravljalo o izmjenama kaznenog zakona kako bi se definiralo koji su simboli zabranjeni, no da zakon nije mijenjao, Hrebak je rekao da je to deklarirano prekršajnim zakonom te da su kazne drastične.

“Smatram da u ovoj situaciji nije bitno hoće li to biti regulirano ovim ili onim zakonom, nego mijenjanje svijesti onih u Hrvatskoj koji imaju obvezu biti odgovorni, a to su saborski zastupnici i političari, neovisno o stranci kojoj pripadaju. To će će biti puno efikasnije od zatvorske kazne”, kazao je Hrebak.

Hina

Facebook
E-mail