Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Hasanbegović: Postupanje Austrijanaca prema grbu i bleiburškoj komemoraciji pljuska je Hrvatskoj

Foto: Narod.hr

“Austrija ima suvereno pravo nametati na svom teritoriju pravila koja smatra potrebnim, to nije sporno. Važno je i da su u Austriji političke okolnosti takve da su u njihovu vladu ušli zeleni, koji su i u Koruškoj imali neokomunističke stavove”, ističe dr. sc. Zlatko Hasanbegović, saborski zastupnik Domovinskog pokreta.

Dr. sc. Hasanbegović bio je zamjenik predsjednika Počasnog bleiburškog voda dok 2016. nije postao ministar kulture i dobro mu je poznata ova problematika.

Podsjetimo, prema rješenju o zaplijeni od 20. travnja ove godine, lokalne vlasti Völkermarkta – Odjel za sigurnost – austrijske savezne pokrajine Koruške, uklonile su hrvatski grb sa spomenika na Bleiburgu, preciznije rečeno Lojbaškom polju, koji se ondje nalazi od 1987. godine. Premda je Počasni bleiburški vod (PBV), u čijem je posjedu i zemljište na kojem se spomenik nalazi, imao rok od četiri tjedna da sam ukloni grb sa spomenika, to nije učinjeno, jer PBV ne želi sudjelovati u brisanju memorije hrvatskoga naroda.

Hasanbegović: “Međudržavni sporazum jedino je rješenje za Bleiburg”

“Ključno je postići međudržavni sporazum o vojnim grobljima i komemoracijama. Koliko mi je poznato, na njemu se radi više godina i austrijska i hrvatska strana iskazale su načelnu suglasnost za zaključenje tog sporazuma”, dodaje dr. sc. Hasanbegović.

“Paradoksalno bi bilo da se ugasi komemoracija koja se, istina u drukčijem obliku, organizirala i u vrijeme Hladnog rata, dok Hrvatska nije niti postojala. Pogotovo što kod nas imamo uređeno njemačko vojno groblje na kojem su pokopani i Austrijanci koji su bili u Wermachtu”, podsjeća.

“Međudržavni sporazum, koji bi Plenkovićeva vlada sada trebala potaknuti, jedino je rješenje za Bleiburg, kako odnos austrijskih vlasti ne bi ovisio o političkim promjenama i ovo se zauvijek skinulo s dnevnog reda”, rekao je dr. sc. Hasanbegović za Novi list.

On ocjenjuje da postupanje Austrijanaca prema grbu na spomen-ploči i bleiburškoj komemoraciji predstavlja pljusku Hrvatskoj jer “nije to tamo nekakav neformalni neonacistički skup”, s obzirom na pokroviteljstvo Sabora, zaključuje dr. sc. Hasanbegović.

U ponedjeljak konferencija za medije u povodu obilježavanja 77. obljetnice Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda u svibnju 1945.

Počasni bleiburški vod održat će konferenciju za medije u povodu obilježavanja 77. obljetnice Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda u svibnju 1945., u ponedjeljak, 9. svibnja 2022., u 13.00 sati u Zagrebu.

U ime organizatora obilježavanja govorit će Milan Kovač, zamjenik predsjednika Počasnog bleiburškog voda, a u ime suorganizatora u liturgijskom dijelu, Hrvatske biskupske konferencije i biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, govorit će glasnogovornik HBK Zvonimir Ancić.

Središnja komemoracija za Bleiburške žrtve održat će se u subotu, 14. svibnja 2022. – u Zagrebu i na Udbini.

Suorganizator komemoracije u liturgijskom dijelu je Hrvatska biskupska konferencija i Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine. Pokrovitelj komemoracije je Hrvatski sabor, a supokrovitelj je Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine.

Također, u petak, 13. svibnja 2022., u župnoj Crkvi u Bleiburgu, služit će se sveta misa, a na Bleiburškom polju položit će se vijenci i izmoliti molitva uz spomenik Bleiburškim žrtvama.

U srijedu, 25. svibnja 2022., pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, održat će se komemorativna akademija u Velikoj čitaonici Hrvatskog državnog arhiva.

Nadalje, u nedjelju, 29. svibnja 2022., pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine, služit će se sveta misa u Radimlji kod Stoca za sve žrtve Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda u svibnju 1945.

(Narod.hr/Gordana Sarkotić)

Facebook
E-mail