Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Godišnjica bitke

Antifašisti Koprivničko-križevačke županije i Opštine Sokolovac okupili su se na komemoraciji kod spomen obilježja u mjestima Lepavini, Sokolovcu i Malom Pogancu u čast palim partizanskim borcima

Uorganizaciji Udruženja antifašističkih boraca i antifašista Koprivničko-križevačke županije i Opštine Sokolovac (UABA),Vijeća srpske nacionalne manjine Koprivničko-križevačke županije te ostalih lokalnih srpskih Vijeća, u nedjelju, 23. oktobra, održana je komemoracija u čast palim partizanskim borcima u Lepavini, Sokolovcu i Malom Pogancu.

Kod svih spomen obilježja u navedenim mjestima, delegacije antifašista i vijećnika zapalile su lampione i položile vijence. Minutom šutnje odano je i poštovanja prema žrtvama fašizma čiji su potomci takođe prisustvovali komemoraciji.

– Izrazili smo dužno priznanje svim poginulim borcima i stradalim civilima. Ova komemoracija održava se svake godine i nadam se da će se tako nastaviti u budućnosti – rekao je Nikola Crljenica, predsjednik VSNM-a Opštine Sokolovac. Povod za organizovanje komemoracije bila je prva borbena akcija Kalničkog partizanskog odreda u selu Mali Poganac koja se dogodila 22. oktobra 1942. godine prilikom koje je poginulo 14 boraca te stradalo 40 civila.

(Novosti/Z. Vitanović)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave