Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Generali hrvatske i izraelske vojske položili vijence u Jasenovcu

IZASLANIK ministra obrane, brigadni general Ante Tolić i general bojnik Izraelskih obrambenih snaga Itai Veruv, položili su u srijedu vijence u Spomen-području Jasenovac i obišli Spomen-park Brezovica, priopćio je MORH.

Polaganjem vijenaca nastavljena je Memorijalna hodnja Izraelskih obrambenih snaga (IDF) Operation Lighting of the Heavens u Hrvatskoj, navodi MORH.

Veruv je zapovjednik specijalnih snaga i vojnih učilišta IDF-a.

Izraelski veleposlanik u Hrvatskoj Ilan Mor zahvalio se vladi, ministarstvu obrane i ministarstvu vanjskih poslova na potpori spomenutoj aktivnosti IDF-a.

Otkrivena spomen-ploča

Hrvatska i izraelska izaslanstva potom su u Čakovcu, u parku ispred Utvrde Zrinski, prisustvovali otkrivanju spomen-ploče izraelskoj pjesnikinji i nacionalnoj junakinji Hanni Szenes koja je kao pripadnica savezničkih snaga sudjelovala u Drugom svjetskom ratu, a uhićena je u okolici Čakovca.

Otkrivanju spomen-ploče prisustvovali su izaslanik ministra obrane državni tajnik Zdravko Jakop, veleposlanik Mor, gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini i župan Međimurske županije Matija Posavec.

“Ova aktivnost zbližila je naše vojske i produbila odnose među našim državama”, rekao je državni tajnik Jakop, dodavši da je Hannah Szenes bila iznimna i neustrašiva žena i da se otkrivanjem spomen-ploče odaje počast njezinom hrabrom pothvatu, navodi se u priopćenju MORH-a.

Szenes, pripadnica britanskih specijalnih snaga, sudjelovala je u akcijama spašavanja Židova, a uhićena je kod Podbresta u Međimurju i potom ubijena u Budimpešti u 23. godini.

Uloga Židova u razvoju Međimurja

Posavec je apostrofirao važnu ulogu Židova u razvoju Međimurja, istaknuvši da se otkrivanjem spomen-ploče osuđuju svi zločinački režimi te odaje počast svim njihovim nevinim žrtvama, dok je Cividini istaknula važnu ulogu Szenes u pružanju otpora nacistima i spašavanju Židova.

Memorijalna hodnja IDF-a u spomen na Hannu Szenes traje od 19. do 22. srpnja na području Slovenije, Hrvatske i Mađarske. Započela je u Sloveniji združenim padobranskim skokom 100 pripadnika izraelskih zračno-desantnih i specijalnih snaga, pet pripadnika HV-a, pet pripadnika slovenske vojske i jednog britanske.

U sklopu memorijalne hodnje obilazi se dio povijesnih lokaliteta kojima je prolazila Hannah Szenes u Drugom svjetskom ratu.

(INDEXHR / Hina)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave