Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Fuchs čestitao učiteljima s prvim bijelim poljem na grbu

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs čestitao je Svjetski dan učitelja službenim dopisom na memorandumu na kojem je prvo polje službenog hrvatskog grba bijele boje

(Foto: portalnovosti.com) Dopis Ministarstva znanosti i obrazovanja

Na Svjetski dan učitelja, 5. listopada, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs odlučio se pismom obratiti “učiteljima i nastavnicima, odgojiteljima i odgajateljima, stručnim suradnicima i ravnateljima”. Dakle, svima kojima valja zahvaliti na „predanosti i posvećenosti u odgoju i obrazovanju naše djece i učenika“.

Uz uobičajene floskule o važnosti njihove uloge, ne samo u odgoju djece, nego i društva u cjelini, spominjanje Erazma Roterdamskog i njegove izjave o potrebi obrazovanja mladih, isticanje potrebe predanosti u razvoju kreativnosti i radoznalosti te posebno otkrivanju talenata, obavezno naglašavanje rekordnih ulaganja u znanost i obrazovanje kao i nadu da će ih u radu pratiti uspjeh i radost, dopis iz Ministarstva garniran je hrvatskim grbom s prvim bijelim poljem.

Nije to uobičajeno. Memorandumi iz Fuchsovog Ministarstva inače su sa službenim hrvatskim grbom s prvim crvenim, tamnim poljem. Niti bi smjelo biti, s obzirom da se radi o državnoj instituciji, a ne navijačima hrvatske reprezentacije u Rijeci, na primjer, gdje su uz grb s prvim bijelim poljem istaknuli i ustaško “U”.

Ako se ovako čestita Svjetski dan učitelja sasvim je logično kako će razmišljati učenici koji izlaze iz tih istih učionica. Grešku ili “grešku” u grbu primijetili su i u nekoliko učiteljskih grupa u kojima su oni koji nam uče djecu upozorili na “vanstandardnu stilizaciju tipografije naslova i grba” koja podsjeća na prošla vremena. Kako je došlo do ovoga pitali smo prijepodne i Ministarstvo, ali – već pogađate – odgovor ni pismeni niti usmeni nismo dobili.

(Novosti/G. Borković)

Facebook
E-mail