Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Fred Matić o rodnoj ravnopravnosti u Hrvatskoj: Nezadovoljan sam, pali smo još niže

(Foto: Wikimedia Commons) Predrag Matić

HRVATSKA je prema Indeksu rodne ravnopravnosti za 2023. godine znatno ispod prosjeka Europske unije, upozorio je danas eurozastupnik Predrag Fred Matić.

Indeks rodne ravnopravnosti višedimenzionalan je pokazatelj kojim se mjeri koncept rodne ravnopravnosti i koji pomaže u praćenju napretka u području rodne ravnopravnosti u cijeloj Europskoj uniji, stoji u priopćenju hrvatskog zastupnika u Europskom parlamentu. 

Hrvatska na njemu ima 60.7 bodova od 100, što je znatno manje od prosjeka EU koji iznosi 70.2 boda, upozorio je europarlamentarac iz redova socijalista i demokrata. Indeks predvode Švedska, Nizozemska i Danska, a Hrvatska se nalazi na 20. mjestu te je 9.5 bodova ispod prosjeka EU.

“Nisam zadovoljan jer je Hrvatska pala još niže nego što je bila prethodnih godina”

Kao glavni problemi ponovno se ističe rodna nejednakost u političkom sudjelovanju, gdje imamo izuzetno malen postotak žena ministrica, kao i područja poput neplaćenog kućnog rada i skrbi o članovima obitelji, priopćeno je.  

“Hrvatska ne radi dovoljno kako bismo ostvarili punu rodnu ravnopravnost, a u mnogim područjima stagniramo ili smo nazadovali. Nisam zadovoljan jer je Hrvatska pala još niže nego što je bila prethodnih godina, s 19. na 20. mjesto na ljestvici i među lošijima smo u Europskoj uniji”, rekao je Matić, pozvavši na mjere kako bi se to poboljšalo. 

“Žene se i dalje suočavaju sa mnoštvom prepreka, a osobito je zabrinjavajuće da su žene i dalje nerazmjerno zastupljene u neplaćenom kućanskom radu i u nesigurnim poslovima. To se mora promijeniti”, poručio je.

Hina

Facebook
E-mail