Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Federico Aurer, vijećnik u Rimu, izjavio da Norma Cosseto nije silovana u Istri – izazvao bijes ultradesničara i neofašista

Federico Aurer

Na ovom portalu ovih dana, točnije 2. travnja, objavili smo opširan članak pod naslovom “Do kada će novine sufinancirane iz proračuna RH tiskati pozitivne članke o neoiredentističkim udrugama i knjigama o žrtvama fojbi i esulima?” Ni u snu nisam mogao pomisliti da ćemo nakon petnaest dana napisati novi članak o staroj temi. Podsjećam čitataeljstvo da sam u članku, između istalog, objavio podatke o istarskoj fašističkoj obitelji Cosseto iz istarskog sela Labinci kraj Kaštelira.

Prvo da je Norma Cosseto, sekretarica GUF-a – Fašističke sveučilišne mladeži u Padovi i da je njen otac Giuseppe Cosseto obnašao dušnost načelnika Općine Vižinada i tajnika Nacionalne fašističke stranke (Partito Nazionale Fascista), a Normin ujak Mario bio je fašist i svo troje ubijeni su i bačeni u krašku jamu Šurani kraj Tinjana. Načelnik Cossetto bio je bogati zemljoposjednik i jedanod najvećih fašista u Istri.

Sekretarica fašističke mladeži završila u jami

O smrti fašističke špijunke Norme Cosseto, rođene 17. svibnja 1920. u selu Labinci kod Kaštelira, piše se u više od 150 knjiga, velikom broju radio i televizijskih emisija te desetini tisuća članaka u svim medijima. Nitko živ ne zna broj trgova i ulica, spomen obilježja i ustanova koje nosi njezino ime. U Trstu je podignut oveći spomenik, pa se za Dan sjećanja 10. veljače svake godine obilježava sjećanje na Normu Cossetto za čiju smrt optužuje Titove partizane.

Skandaloznio i tragično da velik broj hrvatskih medija prenosi članke o masakru obitelji Cosseto, napose Norme Cosseto. Štoviše ima autora, čak u Istri (nemali broj nisu povjesničari i novinari!), ali i u Zagrebu, koji na desničarskim portalima objavlju svoje komentare o mučeničkom ubojstvu učiteljice koja nije diplomirala.

No, vezano za spomenutu na fašističku špjunku, 14. ovog mjeseca u Rimu je izbio neviđeni skandal na sjednici Općinskog vijeća Rima. Prema izvješću rimske novinske agencije Adnkronos od istog datuma, objavljena je informacija po kojoj je općinski vijećnik Federico Aurer rekao da Norma Cossetto, studentica u Padovi, nije silovana.

Agencija je objavila i reagiranje prisutnih čelnika političke stranke Frateli d’Italia (Talijanska braća), zatim Andrea De Priano, predsjednika Komisije za transparentnost u Campidogliju i Lavinija Mennani, vijećnika Frateli d’Italia.

Giorgija Melloni: Skandalozno da ga nitko od ljevice nije osudio…

Bila je to novost dana – novinarska “bomba” koja se ubrzo proširila Apeninskim poluotokom i na noge digla čelnike neoiredentističkih udruga i profašističkih organizacija te ultradesničarske političke stranke Frateli d’Italia. Brzo je reagirao neofašitički portal Secolo d’Italia koji je objavio da Frateli d’Italia zahtijevaju od rimskog gradonačelnika Roberta Gulttierija “ogradu od riječi koje je jučer izgovorio eksponent njihove većine prema sjećanju na Normu Cossetto, Istrijanku koju su Titovi partizani mučili, silovali i barbarski ubili.” 

Dan kasnije javila se Giorgija Meloni, predsjednica Frateli d’Italia, koja je nervozno i ljutito izjavila da je skandalozno da nitko od ljevice nije odlučio reći i osuditi nepristojnost. Za naše čitatelje, osobito za riječku Zajednicu Talijana i bivšeg SDP-ovog dugodišnjeg gradonačelnika Rijeke Vojka Obrsnela, posebno je zanimljivo da se javio jedan njima dobar prijatelj i suradnik.

Riječ je o Marinu Micichu, potalijančenom Hrvatu, koji je osudio hrabrog vijećnika Federica Aurela koji je govorio o Normi Cossetto. On se javio kao ravnatelj neoiredeintističkog Arhiva Povijesnog muzeja Rijeka (sic) u Rimu i član Povjerenstva osnovanog Zakona – Dan sjećanja. Falsifikator povijesti Rijeke je rekao da su jugoslavenski komunisti i partizani silovali 432 žene u Istri, Rijeci i Zadru u razdoblju od 1943. do 1946. godine.

Zlatna medalja za sekrataricu Fašističke sveučilišne mladeži

Prvi put čujem za taj podatak, a najvjerojatnije i hrvatska jacvnost, pa bi bilo poželjno da neoiredentist Micich podastre dokumente o svojoj tvrdnji. Čini se da je on ipak perfidni falsifikator kao i njegove kolege u Italiji, ali nažalost ima suradnike u Hrvatskoj koji su se prodali za dobre svote eura. Na prijedlog istarskih neoiredenista i neofašista, talijanski predsjednik Carlo Azeglio Ciampi, 2005. posthumno je odlikovao Normu Cosseto zlatnom medaljom koja je uručena njenoj setri Liiciji Cossetto koja je umrla 2013. godine.

U obrazloženju odlikovanja napisano je:”Mada istarska studentica , koju su slavenski partizani (sic) zarobli i zatočili, dugo mučili i silovali (sic) njezini tamničari, a zatim barbarski bacili u fojbu. Svijetlo svjedočanstvo u hrabrosti i ljubavi prema domovini, 5. listopada l943. – Villa Surani (Istra)”. Nije nikakva vila Surani, već Šurani. Inače, na groblju u istarskom selu Labinci, svake godine talijanski neoiredentisti i neofašisti polažu vijence i cvijeće.

Međutim, u sačuvanom sjećanje Licije Cosseto u kome piše (ona je nekome ispričala i taj je napisao! op. A.Č.) da su partizani uhitili Normu s još 25-oricom mještana 27. rujna 1943., a sestru su mučili, silovali, ubili i bacili u fojbu. Ona je, nadalje, napisala da je to prijavila njemačkim vojnicima koji su strijeljali silovatelje. Neki su išli toliko daleko da su izvalili da je nekolicina partizana prije nego što su ih strijeljali – poludila.

Činjenično stanje je drugačije, a talijanski povjesničari, književnici i novinari znaju da nema dokumenata da su partizani mučili, silovali, ubili i bacili u jamu Normu Cossetto! Ipak, neki su talijanski povjesničari, podrijetlom Slovenci i neki slovenske nacionalnosti u Trstu, objavili dio izvješća Vatrogasne postrojbe iz Pule iz 1943. u kome je među ostalim napisano da kad je iz jame izvađen tijelo Norme Cossetto na njemu nisu utvrđene nikakve ozljede i nisu zamijećene da su počinjene nasilne radnje.

I tu treba staviti točku! Ako neće talijanski povijesni falsifakatori, onda to moraju učiniiti neki mediji u Hrvatskoj, poglavito melagomanski portali s profašističkom ideologijom!

(Ipress.hr/Armando Černjul)

Članak je izvorno objavljen 16. travnja 2022.

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave

Dan mladosti-radosti 2023.

U organizaciji Saveza društava Josip Broz Tito Hrvatske i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske obavještavamo Vas da će se manifestacija Dan mladosti-radosti održati

Pročitaj više »