Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Duh vandalizma nad antifašizmom

Dan nakon obilježavanja Dana antifašističke borbe u hrvatskom medijskom prostoru osvanule su šokantne fotografije sramotnog vandalizma nad antifašističkim spomenikom “Trudna memorija” ispred Muzeja suvremene umjetnosti, umjetnice Sanje Iveković

(Foto: MSU/Facebook.com)

Unoći državnog praznika Dana antifašističke borbe, između 22. lipnja i 23. lipnja, dok se nekoliko kilometara dalje, na Trgu žrtava fašizma odvijao koncert u suorganizaciji Grada Zagreba, Antifašističke lige RH i Centra mladih Ribnjak, a gdje je govorio i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, u Novom Zagrebu, ispred Muzeja suvremene umjetnosti, nepoznati vandali su išarali antifašistički spomenik autorice Sanje Iveković.

(Foto: MSU/Facebook.com)

Jedna od najvažnijih hrvatskih umjetnica današnjice ovaj spomenik posvetila je ženama, borkinjama u Drugom svjetskom ratu na strani antifašističkog, narodnooslobodilačkog pokreta.

Spomenik “Trudna memorija” sa najnovijom devastacijom, išaran riječima “Smrt ljevici”, “krepaj Tomaševiću”, “jebem vam majku komunističku”, “22.6. pobjeda nad turcima u sisk a ne veličanj pokolja.hrvata” mnogo toga istinski govori o današnjem vremenu.

(Foto: MSU/Facebook.com)

A još više će o hrvatskom društvu govoriti rezultat istrage policije koja izašla na teren i koja ne bi trebala imati većih problema u identificiranju vandala s obzirom da je antifašistički spomenik postavljen na vrlo prometnoj lokaciji.

I dok, i ako uopće, policija otkrije autore ovih sramnih intervencija na antifašističkom spomeniku, Muzej suvremene umjetnosti (MSU) osudio je izvršeni vandalizam. Na društvenim mrežama iz Muzeja suvremene umjetnosti poručili su da je Sanja Iveković umjetnica koja se svojim djelima zalaže za očuvanje sjećanja na antifašističku narodnooslobodilačku borbu i ulogu borkinja u njoj.

(Foto: MSU/Facebook.com)

“Riječi koje su te noći, na Dan antifašističke borbe, ispisane preko njihovih imena svjedoče da ovaj duh još nije nestao s naših prostora i da su spomenici poput Trudne Memorije i danas potrebni i važni više nego ikad prije.

Osuđujemo svaki vandalski čin, a posebno čin koji se odnosi na takvo brisanje i oskrvnuće sjećanja na kojem počiva europska civilizacija i njezine demokratske vrijednosti”, istaknuli su u objavi na Facebooku.

(Novosti/Paulina Arbutina)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave