Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Duboko smo zabrinuti – mir na Bliskom istoku odmah!

(Foto: Wikipedia)

Već više od dva mjeseca ponovno bjesni bliskoistočni sukob između Izraela i Palestine sa strašnim posljedicama za sve ljude koji tamo žive. Nakon 7. listopada FIR i njegove članice jasno su osudile Hamasov zločinački masakr nad civilima na granici s Pojasom Gaze i posjetiteljima glazbenog festivala. Kazneno djelo je i otmica civila kao talaca. Za nas nema sumnje u pravo izraelske države na njen teritorijalni integritet.


S obzirom na vojnu eskalaciju i posljedice za civilno stanovništvo u Gazi, od samog početka pozivamo na prekid vatre i početak pregovora. Ovaj apel, koji su uputili političari iz cijelog svijeta, nije čuo.
Posljedice su pogubne za ljude u regiji. Ujedinjeni narodi već govore o više od 15.000 ubijenih i desecima tisuća ozlijeđenih koji više ne primaju medicinsku skrb zbog bombardiranja klinika od strane izraelske vojske koja je u tijeku u Pojasu Gaze. Mjere blokade masovno ograničavaju opskrbu stanovništva u Gazi hranom, energijom i drugim osnovnim dobrima. Također dobivamo informacije o sve češćim aktima nasilja nad Palestincima na Zapadnoj obali, koji su već odnijeli živote nekoliko stotina ljudi.

Pozitivan je signal da su pregovarači iz Katara u nekoliko faza uspjeli osloboditi dio talaca u zamjenu za Palestince zatočene u Izraelu. Međutim, ovaj čin humanosti trenutno je u zastoju jer jedna strana pregovora pokazuje jasne rezerve prema tim razmjenama.
Zabrinuti smo što je uravnotežena rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u korist trenutnog prekida vatre radi zaštite civilnog stanovništva spriječena vetom SAD-a. Ne možemo prihvatiti kada se mirovna posrednička uloga Ujedinjenih naroda i njihovog glavnog tajnika u ovom sukobu osuđuje kao “jednostrana podrška”.
Samo pregovori mogu pružiti osnovu za prekid sukoba i mirovno rješenje. Razočarani smo kada izraelski premijer javno izjavi da je mirovni sporazum iz Osla s Palestincima 1990-ih bio “iskonski grijeh”.
Apeliramo na sve države koje imaju utjecaja na dvije zaraćene strane da rade na prekidu vatre i početku pregovora. To je jedini način da se spase oteti izraelski taoci i spriječe daljnje žrtve među palestinskim civilnim stanovništvom.


Ovaj rat mora odmah prestati!

Vilmos Hanti, predsjednik FIR-a      

Dr. Regina Girod, potpredsjednica FIR-a,     

Filippo Giuffrida, potpredsjednik FIR-a

Dr. Ulrich Schneider, generalni tajnik FIR-a

Facebook
E-mail