Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Državni revizionizam na primjeru spomen-parka Dotrščina

U srijedu 15. studenog, s početkom u 18 sati, u zagrebačkoj Knjižnici Jelkovec, povjesničar i etnolog Krešimir Zovak održat će predavanje Državni revizionizam na primjeru spomen-parka Dotrščina

(Foto: maz.hr)

Iz Virtualnog muzeja Dotrščina navode da je revizionizam zastupljen u javnosti dugi niz godina, ali da je u hrvatskoj historiografiji rijetko podvrgavan skrupuloznim znanstvenim analizama. Domaća stručna javnost, ocjenjuje se, zasad nije pokazala niti pretjeran interes za stranu literaturu o toj temi.

U predavanju će biti predstavljene osnovne karakteristike historijskog revizionizma kao fenomena koji nadilazi probleme usko vezane uz postsocijalistički kontekst zemalja poput Hrvatske. Drugim riječima, problemi vezani uz prekrajanje povijesti u Hrvatskoj zadnjih 30 godina razmatrat će se upravo u tom širem europskom kontekstu. Naglasak analize hrvatskog revizionizma bit će na djelovanju Komisije za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava koja je djelovala 1990-ih godina i njezinom doprinosu prevrednovanju ili, preciznije, zaboravljanju žrtava stradalih na zagrebačkoj Dotrščini.

Krešimir Zovak je povjesničar i etnolog. Radi kao nastavnik u jednoj zagrebačkoj srednjoj školi. Bavi se poviješću radničkog samoupravljanja u socijalističkoj Jugoslaviji.

Predavanje je dio ciklusa Obrazovnog programa Virtualnog muzeja Dotrščina koji se kroz 2023. godinu održava u partnerstvu s Vijećem srpske nacionalne manjine Grada Zagreba, Hrvatskom udrugom nastavnika povijesti i Knjižnicom Jelkovec.

Za sva predavanja u sklopu ciklusa Obrazovnog programa Virtualnog muzeja Dotrščina sudionici/ce mogu dobiti potvrdu o stručnom usavršavanju. Potvrde će izdati Hrvatska udruga nastavnika povijesti.

maz.hr


Facebook
E-mail