Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

DOBRA VIJEST: ANTIFAŠISTI PULE TRAŽE DA SE OSNOVNOJ ŠKOLI STOJA VRATI NAZIV “VLADIMIR GORTAN”!

Screenshot: Vladimir Gortan

UDRUGA ANTIFAŠISTIČKIH BORACA I ANTIFAŠISTA GRADA PULE TREBALA BI ZATRAŽITI DA SE VRATE NAZIVI ŠKOLA “IVO LOLA RIBAR”, “NEVEN KIRAC” I DRUGIH KOJE SU PROMJENJENE UPUTCIMA HDZ-ove VLASTI

U Puli i Beramu je u ponedjeljak, 17. ovog mjeseca obilježena 93. obljetnica smrti seljaka, rodoljuba i antifašista Vladimira Gortana, kojeg je toga dana 1929. godine Specijalni sud za zaštitu države (fašistički sud) iz Rima osudio na smrt strijeljanjem u leđa, a četvoricu njegovih prijatelja i suboraca na po 30 godina robije, ukupno na 120 godina. Iako je Grad Pula u suradnji s Istarskom županijom i UABA-om Grada Pule, poslao dopise redakcijama pulskih medija i dopisnicima ostalih hrvatskih medija o obilježavanju tog događaja, velika je sramota da je u Hrvatskoj informacije i izvještaje objavilo samo 9 (devet) medija! Postavlja se pitanje kako to da je tako mali broj medija, od toga sedam iz Istre, objavilo informacije o spomenutoj obljetnici. Nedopustivo je da zagrebačke dnevne novine Večernji list (koji je objavio knjigu i članke  “Bugojanska skupina, Akcija Feniks-72: upad hrvatskih gerilaca u Jugoslaviju 1972”, grupe autora, sa zadaćom rehabilitacije devetnaestorice hrvatskih emigrantskih terorista!), zatim Jutarnji list i 24 sata te brojni televizijski mediji i stotinjak elektroničkih publikacija nisu objavili informacije o tom događaju!!! Toliko o novinarima, urednicima i glavnim urednicima tih i takvih medija.

Međutim, ima i dobrih vijesti koje valja objelodaniti, a to je, prije svega, vijest dana koja pristiže iz Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Pule o tomu da se vrati stari naziv Osnovne škole Stoja u Puli “Vladimir Gortan”! To je izjavio predsjednik te udruge Boris Siljan, koji je rekao da ne zna tko je ukinuo naziv škole “Vladimir Gortan”, ali da će se antifašistički borci i antifašisti zalagati da   spomenuta škola ponovno dobije ime koje zaslužuje. Za primjer je selo Cere koje ima Osnovnu školu “Vladimir Gortan”.

Najprije su ukinuli Obalu Maršala Tita…!

Najprije je došao na red Josip Broz Tito. Ukinuta je Obala maršala Tita, predio gdje je predsjednika dočekivalo tisuće građana Pule. Čudno je da su to dozvolile političke stranke SDP i IDS, a nikada mi nije bilo jasno zašto Glas Istre, koji je osnovan 1943. godine i postao glasilo antifašističkog naroda Istre i čije je uredništvo bilo na adresi Obala maršala Tita broj 10 i uredništvo Radio Pula na istoj adresi, nisu objavili kritiku da je nedopustivo što čini HDZ-ova vlast i dokle će trajati čistke kakve Istra pamti iz doba Mussolinijeva fašističke vlasti. Titovo ime dobio je Park maršala Tita u kojem su poprsja nerodnih heroja i antifašista Istre.

Nastavilo se s osnovnim školama “Vladimir Gortan”, “Ivo Lola Ribar”, “Neven Kirac” i drugima

Što je gospodi iz HDZ-a, pod predsjedavanjem i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franji Tuđmanu, partizana i Titova generala, te njegovim pajdašima smetalo ime narodnog heroja Ive Lola Ribara, nota bene Hrvata, zatim Nevena Kirca, rođenog u istarskom mjestu Medulinu, koji je s obitelji emigrirao u doba fašističke vladavine u Zagreb. Jesu li hadezeovci, od kojih su mnogih bili  članovi Saveza komunista Jugoslavije, bili upućeni da je Neven Kirac 1941. u Zagrebu bio komandir diverzantske jedinice i u sukobu s Pavelićevim ustašama – zločincima uhićen i 5. listopada 1942. strijeljan zajedno s oko 6.000 antifašista i partizana u današnjem glavnom gradu Hrvatske? Znali su, ali mrzili su sve što je antifašističko! O narodnom heroju Ivi Loli Ribaru da i ne govorim… Međutim, nisu imali hrabrosti da maknu naziv talijanske Osnovne škole “Giusepine Martinuzzi”, učiteljice, pjesnikinje, revolucionarke, rođene u Labinu! Logično nisu se htjeli sukobiti s Republikom Italijom! Zar, ne? Ima jedna zanimljiva priča da nisu maknuti nazivi osnovnih i srednjih škola s nazivom pjesnika, starog partizana i predsjednika ZAVNOH-a Vladimira Nazora, koji je svoj radni i životni vijek proveo u Istri. Čak 19 (devetnaest) istarskih škola nosi njegovo ime. I neka, on je to zaslužio.

Grad Labin nisu uspjeli pokoriti – sve je ostalo isto!

Nisu imali tri čiste da ukinu naziv Osnovne škole “Savo Vukelić” u Rovinjskom selu kraj Rovinja. Prvo, riječ je o narodnom heroju i komandantu proslavljene 43. istarske divizije i k tomu Srbinu iz okolice Drežnica u Gorskom kotaru. Došlo bi do međunarodnog skandala da ukinuli naziv škole koja nosi ime Save Vukelića. Svakako valja naglasiti da je Labin jedini grad u Istri,  u kojem je 1921.  bila pobuna rudara i stvorena glasovita Labinska republika, i kojem su velika većina sudionika bili  antifašist. Tamo su ostale Osnovna  škola “Ivo Lola Ribar” i Srednja škola “Mate Blažina” – ime labinskog narodnog heroja. U Labinu, osim Kumrovca, podignut je spomenik Titu kojeg je prije nekoliko godina srušila grupa hrvatskih fašista, ali Labinjani su ga nanovo podigli  na istom mjestu. 

Velika mi je čast objaviti da ja bilo hrabro i mjesto Raša, pet kilometara udaljeno od Labina, u kojoj je ostala Osnovna škola “Ivan Batelić”, koji je hrabro poginuo u borbi s neprijateljskom nacističkom jedinicom. A kad sam spomenuo čast prisjetio sam se da sam u toj školi završio osmogodišnju školu. I zato: bravo Rašani! Isto tako Sveta Nedelja kraj Labina ima Osnovnu školu “Vitomir Pajo Širola”, ime istarskog narodnog heroja. Neka se drugi gradovi i mjesta u Istri i šire ugledaju na Labin, Rašu i Svetu Nedelju!!!

Armando Černjul

Pula, 19.10.2022.

Facebook
E-mail