Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Dobivanje mira – ne rata!
Izjava FIR-a godinu dana nakon početka rata u Ukrajini

(Foto: Wikipedia)

“Dana 24. veljače 2022. ruske trupe napale su Ukrajinu u velikoj eskalaciji rusko-ukrajinskog sukoba. Invazija je uzrokovala desetke tisuća smrti na obje strane i pogoršala ulogu NATO-a u tom području.
Kao izravan ishod ruske odluke, ne samo da je oko 16 milijuna Ukrajinaca moralo pobjeći iz zemlje, nego i druge stotine milijuna ljudi moraju snositi posljedice ekonomskog rata, gdje su troškovi energije izuzetno porasli, gnojivo i žitarice postali su gotovo nedostupni za siromašnije zemlje svijeta i špekulanti koriste ovaj rat kako bi povećali svoje profite.”
Svjedoci smo da ovaj rat sve više poprima karakter proxy rata između Rusije i država NATO-a masovnim isporukama ofenzivnog naoružanja iz NATO arsenala i logističkom potporom. Također, Europska unija je uključena u ovaj rat, umjesto da slijedi put pregovora koji je započeo prije mnogo godina sa ugovorima iz Minska.
Sada možemo čuti sve više glasova razuma diljem svijeta, čak i bivših vojnih časnika i diplomata, koji pozivaju na trenutni prekid vatre bez preduvjeta i početak pregovora zaraćenih strana. U apelu Svjetske federacije veterana (WVF) i Međunarodne federacije boraca otpora (FIR) iz studenog 2022. stoga stoji:
“Oružje nikada neće donijeti mir, diplomacija i pregovori su jedini put. To je prije svega potrebno da bi se spasili životi civilnog stanovništva s obje strane.
U tome se također vidimo suglasni s papom Franjom koji je hitno upozorio na opasnost nuklearnog rata koji će imati katastrofalne posljedice ne samo na bojnom polju, nego i za sve europske zemlje i definitivno za cijelo čovječanstvo.
Međunarodne mirovne snage stoga pozivaju Rusiju i Ukrajinu da prihvate ponude posredovanja i dijaloga Ujedinjenih naroda i raznih država. Samo tako se može zaustaviti rat i spasiti ljudski životi. Pozdravljamo stajalište latinoameričkih čelnika na summitu CELAC-a u Argentini, koji su ponovno potvrdili načelo “Ne ratu i da dijalogu i suradnji” – to znači da nema isporuka oružja i nema sankcija. Pozivamo ljude u svim zemljama da ojačaju svoje javne aktivnosti za mir. Bude li glas naroda glasniji, vlade će na to reagirati.
FIR je već u proljeće 2022. apelirao na veterane Velikog domovinskog rata u raznim europskim zemljama i Izraelu da iskoriste svoj društveni i politički utjecaj i rade na trenutnom prekidu neprijateljstava u ovom ratu.
“Okrenite se čelnicima svojih zemalja. Zamolite ih da dovedu do trenutnog prekida svih neprijateljstava kroz dijalog s političkim čelnicima u Rusiji i Ukrajini, kao i s predstavnicima vojske s obje strane, te da osiguraju isporuku ofenzive oružje ne produžuje ova neprijateljstva. Neophodan je trenutni prekid vatre kako bi se zaštitilo civilno stanovništvo, koje uključuje mnoge bivše sovjetske veterane i njihove obitelji. Oni bolje od ikoga znaju da oružje mora ostati tiho. Zalihe oružja neće donijeti mir, samo prekid borbi i ozbiljni pregovori između zaraćenih strana.”
To je put naroda i života, san o boljem, mirnijem svijetu. To je put današnjih partizana. Partizani mira, partizani humanosti!

FIR

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave