Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

DAN OSLOBOĐENJA ZAGREBA, DAN OSLOBOĐENJA DOMOVINE I DAN EUROPE SU DANI POBJEDE

Svečana akademija u Zagrebu u Maloj dvorani KD Vatroslav Lisinski

U nedjelju, 8. svibnja 2022. obilježili smo Svečanom akademijom u Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski u Zagrebu 77. godišnjicu oslobođenja glavnog grada Hrvatske – Zagreba, kada su 1945. godine 10. Korpus, 12. Proleterska udarna brigada i druge partizanske borbene jedinice s pet tenkova slavodobitno i pobjednički ušle u oslobođeni Zagreb porazivši kvislinšku, izdajničku NDH.

Svečanoj akademiji nazočili su :
– Izaslanik predsjednika RH Z. Milanovića general Luka Džanko

– Izaslanik Hrvatskog sabora Davorko Vidović

– Izaslanik Vlade RH  Juro Martinović

– Predsjednik Skupštine Grada Zagreba Joško Klisović

– Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević

– bivši predsjednici RH Stjepan Mesić i Ivo Josipović.

Bivša predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović se ispričala jer boravi izvan RH te drugi uvaženi gosti iz političkog i kulturnog života RH i šire.

Ovoj značajnoj manifestacije organizator je bio SABA RH, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba.

Predsjednik SABA RH Franjo Habulin u svom pozdravnom, vrlo emotivnom govoru, ponovio je i posebno istaknuo potrebu da se o borbi partizana i ulozi partizanskih jedinica u Drugom svjetskom ratu govori istina, posebno da se lažno ne revidira povijest i tako truje naša mladež.

Grijesi pobjednika, ako ih je pojedinačno i bilo, ne smiju zasjeniti, a kamoli umanjiti ono što se dogodilo prije nepunih 80 godina. 

A dogodila se sloboda i slom fašizma, a tu slobodu Hrvatskoj donijeli su partizani, a obranjena je u Domovinskom ratu u kojem sam i sam učestvovao, kazao je Franjo Habulin.

Tužno je i zabrinjavajuće što moramo podsjećati na 3 000 devastiranih i srušenih spomenika partizanskim borcima, a što se na žalost i danas čini…

S toga želimo da naš grad Zagreb – nepokoreni grad – i na dalje ima ulicu; Ulicu 8. maja , ime koje vezano je za pobjedu i slobodu naših naroda od fašističkog zla.

9. svibanj dan je pobjede nad fašizmom i označen je i kao Dan Europe i to nije nikako slučajno. Dapače Dana Europe bez Dana Pobjede 9. svibnja ne bi niti bilo.

General Luka Džanko, pozdravljen od prisutnih burnim aplauzom, istaknuo je ulogu partizanskih jedinica, vojske pod vodstvom Maršala Josipa Broza Tita, koja se već 1941. godine svrstala na pravu, pobjedničku stranu koja je u opustošenoj Europi, dignuvši je iz pepela, donijela narodima mir i nadu.

Spomenuo je i spremnost hrvatskih intelektualaca koji su pristupili pokretu otpora, a mnogi bijahu ubijeni od strane ustaške, fašističke vlasti.

Partizane je označio kao jedinu pravu vojsku, borce za oslobođenje naroda od fašističkih zlotvora. Udruga VeDra, čiji je potpredsjednik, udruga je antifašista koji su svoj obol dali i u Domovinskom ratu.

Izaslanik predsjednika Vlade Juro Martinović kazao je u svom govoru da se radi o mračnoj strani naše povijesti te istaknuo da Europska unija čuva vrijednosti koje su izborili antifašisti, pri tome naglasivši uspjehe sadašnje vlasti…??!!

Izaslanik predsjednika Sabora Davorko Vidović ponovio je da je NDH bila ustaška, marionetska vlast fašističkog režima.

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević naglasio je važnost pobjede nad fašizmom s obećanjem da će vratiti ploču na Dotrščini u Zagrebu do Dana antifašističke borbe ove godine, a na području spomen-parka nadomak grada ubijen je velik broj intelektualaca i komunista od strane ustaškog režima.

Novi naraštaji moraju znati istinu o antifašističkoj borbi koja je ugrađena u temelje Europe – klasnoj i rodnoj jednakosti, ljudskim pravima i svim pozitivnim postignutim vrijednostima.

Kao i uvijek, ovacije i pozdravi upućeni su bivšem predsjedniku RH Stjepanu Mesiću koji je u svom pozdravnom govoru ustvrdio da Hrvatske ne bi bilo da nije bilo NOB-a, a time i upozorio falsifikatore povijesti koji se k tomu financiraju državnim novcem, a na štetu posebno mlađih naraštaja, nažalost već od osnovnog obrazovanja i nadalje…

Skrenuo je pažnju na srušeni spomenik u Ukrajini sovjetskom vojniku Crvene armije istaknuvši ogroman doprinos Crvene armije u Drugom svjetskom ratu i ogroman broj milijunskih žrtava koje su tada podnesene za slobodu Europe od fašizma.

Program je upotpunjen nastupima glazbenih virtuoza Filipa Hozjaka, Marjana Krajne i zbora „Praksa“ iz Pule.

Posebno bih izdvojila pjesmu „Konjuh planina“ i stih

„…a na vrh planine zastava se vije

    crvena od krvi proletera…“

, koja je razgalila naša srca, a vjerujem posebno još prisutnim preživjelim sudionicima NOB-a, partizanima Franji Cvrtili, Šimi Mudrovčiću i Sabini Zagorc.

Minutom šutnje odali smo s dužnim poštovanjem počast svim poginulim za slobodu Hrvatske i za slobodni, nikada pokoreni grad heroj Zagreb, a prigodno je uvodno prikazan dokumentarni film o ulasku pobjedničkih  partizanskih jedinica  u Zagreb na tadašnji Jelačić plac, kao i svu bijedu pobijeđenih fašističkih silnika, što je raznježilo naša srca.

Pogledom sam tražila džip s probušenim vjetrobranom, u kojem je moj stric Emil Vičić, također bio dijelom veličanstvene pobjede, a koju fotografiju ponosno čuvam…

Ništa nam nije nedostajalo, u ponosu pobjede slobode nad zlom, te iako politički vrh nije osobno prisustvovao već preko svojih izaslanika, a šutnja govori tisuću riječi, mi smo im uputili pozdrave, kako reče bivši predsjednik Mesić:  POZDRAVLJAMO VAS MA GDJE BILI!!!

Maja Jelinčić

Facebook
E-mail