Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

DAN ANTIFAŠIZMA  22.6.2022.

(Foto: Antifašisti Karlovac/Facebook.com)

PUT DO SLOBODE  

U tišini lipanjske noći kada se već i stanovnici šume spremaju na počinak čuju se tihi koraci došljaka.

Neki još budni dižu glave ne bi li prepoznali tko to remeti njihov mir.

Koraci su to onih koji svjesni da je krajnji čas da se odupru okupatoru i njegovoj sluganskoj, od njega postavljenoj Vladi i državi  jer danas, 22. lipnja 1941., izvršena je ofenziva Barbarossa i napad i na Sovjetski Savez.

HSS i ostale tadašnje političke partije šute jer valjda nisu niti svjesne težine situacije samo vjerna narodu ostaje Komunistička partija Hrvatske spremna i po cijenu života oduprijeti se okupatoru.

Tako u tišini noći samo sa stanovnicima šume  Brezovica kao svjedocima formiraše  Prvi partizanski odred.

78 mladića Hrvata oskudno odjevenih a još oskudnije naoružanih i jedna djevojka, Srpkinja po nacionalnosti i već provjerena ilegalka KP – a bila je to Nada Dimić -položiše zakletvu.

Kasnije odredi, brigade i bataljoni nicahu kao gljive poslije kiše…

Malo je reći koliko je žrtava palo kroz 5 godina borbe i konačne pobijede SLOBODE.

I zato smo i ove godine, kao i svake prošle, a bit ćemo tu i u buduće da odamo poštovanje i zahvalu Titovim partizanima, istinskim borcima za slobodu naše zemlje bez kojih ne bi bilo niti sadašnje R. Hrvatske.

Lijepo nam je to predočio i Predsjednik SABA RH Franjo Habulin koji je i ponovo akcent stavio na našu mladost, našu djecu i unuke, koja kako je kazao ne zna tko je bio na kojoj strani i koja je strana bila prava, a jedina prava bila je strana boraca partizana, većinom komunista, borba za slobodu, čast i dostojanstvo.

Antifašizam je trajna vrijednost, to nije političko već ljudsko opredjeljenje, jedan od temeljnih kamena na kojem treba i mora počivati naše društvo, a što je utemeljeno i u našem Ustavu RH.

Antifašizam je živ i ne predaje se nikada naglasio je Franjo Habulin.

Svečanosti u šumi Brezovica bio je prisutan i Predsjednik Republike Zoran Milanović koji je u svom obraćanju više puta naglasio NDH kao zločinački projekt, režim u kojem su počinjeni strašni zločini nad Židovima, Romima, Srbima i Hrvatima koji su se suprotstavili ustaškom režimu. Najčešće su to bili komunisti.

Naglasio je činjenicu da većina Hrvata  nije NDH prihvatila kao svoju državu, posebno u Dalmaciji.

Bila je to borba uspješna, pametna i vodilo se računa o teritoriju.

To je najveličanstveniji dio naše povijesti, a vodili su je komunisti i zato je nužno govoriti o toj borbi djeci i unucima jer je bila pobjednička i bila je dobra.

Svoj vrlo jasan i razložan govor završio je s izrekom NE  fašizmu sloboda narodu  modificiranom na poklič SMRT FAŠIZMU SLOBODA NARODU.

Budući da je ove godine pokrovitelj svečanosti bila Vlada, a program svečanosti realiziralo Ministarstvo kulture, čovjek bi očekivao plemenitiji i jasniji sadržaj same svečanosti.

No, to je izostalo.

Dapače, govornici, listom od strane vlasti državnog i županijskog vrha, osim nekoliko rekla bih čak fraza, nisu uputili prisutnima riječi koje bi bar malo vodile ka spomenutoj POMIRBI o kojoj je govorio Franjo Tuđman.

Bilo je tu, kao u svakoj takvoj i sličnoj prilici, pohvala Vladi i hvalospjeva i dodvoravanja kao da su i samog Teslu izmislili.

Tako je posebno naglašena, kao nekakav domet uspjeha, izgradnja 14 izgrađenih stanova  u potresom porušenom Sisku…

14 stanova?????? Dvije godine nakon Potresa!

A ja se tada sjetih svih 40 000 stanova koje je ova demokratska vlast prodala stvarnim vlasnicima  tih istih stanova, a da u nikom slučaju nije sudjelovala u njihovoj izgradnji ili vlasništvu osim što je prihodovala otkupninu.

Prije kratkog vremena u Dnevniku HTV-a informirani smo kako je Predsjednik Ukrajine V. Zelenski sa svojom delegacijom obišao gradilište triju višekatnica izgrađenih već rohbau, kako je slika pokazala, dok u Ukrajini bjesni krvavi rat, a bombe padaju kao latice ruža…

Kako ja, kao obična mala građanka, da shvatim tih 14 izgrađenih stanova ??

Za kraj uz izvedbu Oda zemlji završio je službeni dio svečanosti, a nas 700 prisutnih uputilo se svojim odredištima.

U srcima ponijeli smo riječi našeg Predsjednika Franje Habulina :

OD ANTIFAŠIZMA NEĆEMO NIKADA ODUSTATI !!

Šuma Brezovica (Foto: Jadranka Radatović)

Opet su jutros procvali

U žitu makovi skriveni

Sve su nam njive ovili

Cvjetovi njihovi crveni.

Znaš li majko , majčice

Kakvi su ono cvjetovi

Što rastu po našim njivama

Tako divni, crveni

Gorki su sinko plodovi

Čemer je ono procvao

Umjesto zlatne pšenice 

Korov je tamo niknuo.

Mnogo je krvi poteklo

Polja su nam opustjela

Jedino što je ostalo 

Cvjetovi maka crvena.


Maja Jelinčić

Facebook
E-mail