Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Čuvanje od zaborava

Kod Novske otkrivena obnovljena spomen ploča za 650 poginulih pripadnika 21. srpske divizije Jugoslavenske armije stradalim krajem Drugog svjetskog rata čime se nastoje sačuvati tragovi i uspomene na partizansku borbu, rekao je Nikola Ivanović

(Foto: Nenad Jovanović)

Na lokaciji Trokut, blizu Novske, 7. juna otkrivena je obnovljena spomen ploča za 650 partizana stradalih posljednjih dana Drugog svjetskog rata na području zapadne Slavonije, točnije tri ratna kotara – Novske, Pakraca i Kutine. Ta su područja od kraja aprila do 2. maja 1945. oslobađale jedinice 21. srpske divizije Jugoslavenske armije (JA).

Ploča je postavljena kod ostataka spomenika i spomen kosturnice uništene 1992. oko koje su srpski manjinski aktivisti i antifašisti od 2017. organizirali radne akcije uklanjanja vegetacije i raščišćavanja ostataka.

Prisutnima su se obratili organizator i doskorašnji predstavnik antifašista Novske Antun Maruski, predsjednik SABA RH Franjo Habulin i u ime srpske zajednice Nikola Ivanović u svojstvu potpredsjednika SNV-a.

Maruski je govorio o žrtvama i ratnim stradanjima na području Novske i šire okoline, kao i o borbama u kojima su se pored slavonskih partizana i partizana iz 21. srpske divizije NOVJ formirane na jugu Srbije, borili i partizani iz Makedonije.

Naglasio je značajan angažman Nikole Ivanovića i doprinos SNV-a.

– Zahvaljujem se zamjeniku požeško-slavonskog župana na pomoći i organizaciji oko uređenja, kao i SNV-u koji je pomogao obnovu kosturnice i izradu spomen ploče – rekao je Maruski.

– Spomenik i spomen kosturnica za pale borce sagrađeni su 1961. i tri decenije kasnije uništeni. Na tom mjestu nastala je šikara koju smo raščistili, a zahvaljujući SNV-u taj je prostor obnovljen i ima atribute memorijalnog kompleksa. Radostan sam zbog toga, ali i tužan jer je država dozvolila da radikalne desničarske snage onu nedostojnu ploču poginulim HOS-ovcima sa ustaškim pozdravom prenesu iz Jasenovca i smjeste je baš do ovog obilježja – rekao je Ivanović i podsjetio da je ta ploča iz centra Jasenovca maknuta nakon pobune javnosti.

Izrazio je nadu da novopostavljeno spomen obilježje neće biti oštećeno.

– Na Trokutu više nema policajaca koji su uz spomenik braniteljima čuvali i spomen ploču HOS-ovcima, već su postavljene kamere koje bi trebale “pokrivati” i partizansku kosturnicu i spomen ploču – kazao je Ivanović.

Habulin je govorio o historijskom kontekstu borbenih djelovanja na ovom području i njihovom značenju za razvoj NOB-a.

Otkrivanju spomen ploče i nastupu članova pododbora “Prosvjete” iz Pakraca koji su otpjevala pjesme “Dvanaesta je majka Slavonije” i “Kad Slavonci krenuše” prisustvovali su i dožupanica Sisačko moslavačke županije Mirjana Oluić, načelnik Dvora i predsjednik županijskog VSNM-a Nikola Arbutina, predsjednik Izvršnog odbora SDSS-a Boro Rkman, predsjednik Saveza društava “Josip Broz Tito” Jovan Vejnović, predsjednik antifašista Vukovarsko-sremske županije Lazo Đokić, predstavnici srpskih manjinskih vijeća i antifašista Garešnice, Daruvara, Novske, Kutine, Pakraca i Lipika…

Na širem području Novske do rata bilo je pedesetak partizanskih spomenika, ploča i bista od kojih je ratne i poratne vandalizme preživjelo svega pet.

(Novosti/Nenad Jovanović)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave