Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Čovjek koji je izvjesio zastavu Jugoslavije: Već 20 godina trpim ustaška obilježja

Foto: Plusportal

JUGOSLAVENSKA zastava postala je predmet policijske intervencije jučer, 29. studenog, na datum kada se nekada slavio Dan Republike SFRJ. Zastavu bivše države na svoju je kuću izvjesio 47-godišnji stanovnik Jakšića kod Požege.

Prijavili su ga susjedi, a potom je uslijedila policijska intervencija koja je završila prekršajnom prijavom zbog “vrijeđanja moralnih osjećaja građana”.

Plusportal je sada razgovarao s Velimirom Meničanom koji je izvjesio jugoslavensku zastavu i zbog toga zaradio prijavu. 

“Nikomu ništa nisam želio dokazati ili poručiti tom zastavom, ona je bila za mene jer ja poštujem državu u kojoj sam rođen i othranjen. Ta država me napravila čovjekom kakav jesam i od svoje prošlosti ne mogu pobjeći. Iz tog razloga poštujem tu državu kakva god da je bila – možda nekom nije valjala, no meni jest”, rekao je. 

Razmirica između njega i susjeda, tvrdi, nikada nije bilo i dodaje da ne zna što ih je potaklo da ga prijave. 

“Ovdje već 20 godina trpim vješanje ustaških zastava, ustašija me vrijeđa”

“Otkako sam ovdje, a tomu ima već 20 godina, trpim ustaška obilježja – vješanje ustaških zastava. Ja sam protiv toga. Ustašija me osobno vrijeđa – otvoreno to govorim – ali trpim i šutim. I oni su ljudi, naravno, pa neka vješaju ako imaju tu potrebu, ali ja je ne volim gledati i ne gledam je stoga me ne može uvrijediti”, kazao je Meničanin dodajući kako ne zna zašto je netko došao i gledao u njegovu zastavu te se time uvrijedio.

Pri dolasku novinara Plusportala, Velimir Meničanin i njegova supruga su se iznenađeno smijali i komentirali kako im je cijela situacija, zapravo, smiješna jer nije zastavu stavio na tuđu kuću već na svoju te ne zna kome je to moglo zasmetati. Oni smatraju kako su svi susjedi u dobrim međuljudskim odnosima pa nema potrebe ni za ovakvim sukobima.

“Čije sam osjećaje vrijeđao u slijepoj ulici?”

“Čitam u medijima kako sam vrijeđao moralne osjećaje građana. U slijepoj ulici, čije osjećaje? Mogli su biti povrijeđeni osjećaji samo onoga tko je htio biti uvrijeđen. Ovo je slijepa ulica, znači tu ne dolazi nitko osim nas par ljudi koji tu živimo i sad je taj netko imao potrebu doći u nju i biti uvrijeđen. Što da mu ja radim”, kazao je i dodao kako je ostao iznenađen dolaskom policije, no pritužbi na njihov rad nema jer, kako kaže, bili su korektni.

“Stvarno ne mogu reći niti jednu lošu riječ što se tiče obavljanja njihovog posla. Naravno, ne znam tko me prijavio jer je bila anonimna prijava, no zastavu sam morao skinuti i policija ju je uzela. Siguran sam da to nije nitko od mojih susjeda, jer ovdje je netko došao s namjerom da to slika i prijavi – policija je dobila fotografiju. Susjedi bi došli pješke ne bi autom, a ja sam čuo da je ispred kuće stao auto i brzo se odvezao, žao mi je samo što nisam pogledao ili izašao da vidim što se događa. Tek kasnije, nakon svega što se dogodilo, sam shvatio da je taj netko ciljano došao slikati zastavu”, kazao je. 

“To može smetati samo domaćim izdajnicima i zločincima. Opet ću je staviti dogodine”

Naposljetku, Meničanin smatra kako ovdje nema nikakvog međunarodnog skandala jer, kako kaže, nije stavio srpsku ili bosansku zastavu nego jugoslavensku.

“Ne bi tu trebalo biti nacionalnih netrpeljivosti, jedino moralnih pitanja… Jer netko je ustaša ili bilo što drugo. Uglavnom, takvo što može smetati samo domaćim ratnim izdajnicima i zločincima. Ako meni, pak, ne smetaju njihove zastave, ni njima ne bi trebale smetati moje, a ja ću iduće godine ponovno postaviti zastavu kao i ove godine ujutro i onda ću je skinuti navečer. Ovaj put, ipak, stavit ću je u dvorište tako da nitko više ne bude ‘moralno uvrijeđen’. Od sada, također, ću i ja prijavljivati ljude koji vješaju ustaške zastave jer vjerujem da me netko od njih i prijavio. Ako ćemo biti tako pokvareni, bit ćemo”, rekao je.

Iz policije kažu da je zastava Meničaninu privremeno oduzeta, za što je dobio potvrdu, ali još ne znaju kad će mu biti vraćena.

Index Vijesti

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave