Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Češka proglasila masovnu glad u Ukrajini 1930-ih genocidom

(Foto: Wikipedia)

ČEŠKI parlament danas je proglasio Holodomor, namjerno izazvanu masovnu glad u Ukrajini 1932.-1933., genocidom nad ukrajinskim narodom.

U Gladomoru (Holodomor) umrlo je 4 milijuna ljudi, a bio je izravna posljedica politika Sovjetskog Saveza u staljinističkoj eri, navodi se u rezoluciji koju je češki parlament usvojio jednoglasno.

Češka Republika priznaje “umjetno izazvanu glad” i “šokantne genocidne zločine protiv ukrajinskog naroda i čovječanstva”, stoji u rezoluciji. Taj je potez dodatna demonstracija solidarnosti češke vlade s Ukrajinom.

Odnos između Češke i Rusije

Odnosi Češke s Rusijom pogoršali su se od početka invazije na Ukrajinu, a Prag je nedavno protjerao ruskog diplomata iz zemlje, tvrdeći da je on radio za rusku obavještajnu službu.

Češka je također pomogla Kijevu oružjem i humanitarnom pomoći. Češki zastupnici osudili su Gladomor i prije 15 godina, nazvavši ga tada djelom “monstruoznog totalitarnog režima”, ali današnja rezolucija ide i dalje od toga.

Marketa Pekarova-Adamova, predsjednica zastupničkog doma češkog parlamenta, rekla je da se rezolucijom ispravlja povijesna nepravda u svjetlu invazije Rusije na Ukrajinu.

Hina

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave