Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Boris Rašeta objavio svoju novu knjigu o Titu: ‘On je u svoje vrijeme bio kao life-coach’

(Foto: fraktura.hr)

Knjigu su u Novinarskom domu predstavili Tomislav Badovinac, ekonomist i Predsjednik društva J. B. Tito i Mladen Pejnović, ekonomist. Razgovor je moderirao Frakturin glavni urednik Seid Serdarević

Rekli bi da je o Titu sve već rečeno i napisano, ali ova knjiga ipak daje jedan novi uvid u Tita kao čovjeka, a ne samo kao političara. Čovjeka koji je imao svoje snove, koji je od istih odustajao i vraćao im se, koji je prošao teške životne trenutke i koji je uz sve životne patnje zadržao optimističan pogled na život, započeo je Frakturin glavni urednik Seid Serdarević na predstavljanju knjige Borisa Rašete “Tito povjerljivo i osobno”.

Na predstavljanje su došla i brojna poznata lica među kojima su novinar i voditelj Aleksandar Stanković, glumac Asim Ugljen, bivši jugoslavenski ministar vanjskih poslova Budimir Lončar, bivša hrvatska ministrica obrane Željka Antunović, hrvatski je odvjetnik i političar Silvije Degen i mnogi drugi.

O knjizi je u utorak poslije podne u Novinarskom domu u Zagrebu najprije govorio Tomislav Badovinac, ekonomist i predsjednik društva J. B. Tito, do 1968. dužnosnik u tijelima tadašnje vlasti, neko vrijeme i generalni direktor Narodne banke Jugoslavije, čovjek koji je doktorirao je u SAD-u uz preporuku nobelovca Miltona Friedmana i koji je Tita osobno poznavao:

– Ja bih prvo zahvalio Borisu Rašeti na smjelosti što je u današnjim društveno političkim okolnostima imao hrabrosti objaviti knjigu o Titu kada o njemu nije zahvalno govoriti. Ovo je zaista knjiga koja predstavlja Tita kao čovjeka, kao ljudsko biće. Na temelju mojih opservacija u susretima s Titom, primijetio sam njegovo vizionarstvo, socijalnu ravnopravnost i odnos prema nacionalizmu i šovinizmu. To je ono o čemu je u kontekstu njegovog života važno govoriti – rekao je Tomislav Badovinac.

Mladen Pejnović, javnosti danas poznat kao šef za upravljanje državnom imovinom u doba Milanovićeve vlade, radio je kao šef kabineta predsjednika CK SKH Mike Špiljaka, bio je i predsjednik omladine SRH, a nosio je i štafetu za Tita, i to onu na Titovom pogrebu:

– Knjiga poziva nove generacije ljudi da razmišljaju i stvaraju svoje mišljenje o Titu, a imati mišljenje o Titu je jako bitno. On je postavljao sva globalna pitanja koja su mučila tadašnji svijet onda kada drugi nisu. Zato je ova knjiga jako vrijedna i imat će težinu idućih trideset godina. Ne pokazuje samo Titov politički put nego ga se promatra i kroz glamur toga svijeta i prikazuje se više dimenzija njegove ličnosti – istaknuo je Pejnović.

Prisjetio se i anegdota s Titom te kako je s omladincima i radnicima uvijek bio na ti, dok je drugačiji odnos gajio s političarima i članovima partije.

Autor Boris Rašeta rekao je kako knjiga nastoji proniknuti u tajne Titova uspjeha i kako su je nastojali prilagoditi današnjem čitatelju.

– Kada promatramo Tita kao karijeru, biologiju i psihologiju dolazimo do jedne njegove poznate rečenice “Moj je život bio težak, ali živio sam ga radosno”. Zaista me fascinira kako je uspio proživljavati sve što je bez da pod svim tim pritiskom poklekne. I u njegovom dnevniku se u najgorim trenutcima ne vidi strah, on kao da nije imao vremena za depresiju. S te ga strane možemo proučavati kao svojevrsnog ‘life coacha’. Tito je osoba koja ne prestaje fascinirati, a stvarno se nadam da će knjigu pročitati i mlađe generacije – zaključio je Rašeta.

Josip Broz Tito bez ikakve je sumnje najvažnija povijesna ličnost koja se rodila u našim krajevima, a bio je kazališni amater, bravar, vojnik, nagrađivani mačevalac, ratni zarobljenik, crvenoarmejac, politički radnik, ilegalac, terorist, sekretar Komunističke partije, vođa ustanka, maršal, predsjednik, svjetski putnik, bonvivan… Knjiga obuhvaća sva Titova lica te rasvjetljava Titove osobne i političke opsesije te neuroze.

– Broza se obično tumači kao “bravara”, a taj je ključ posve neodgovarajući za ulazak u unutarnji svijet čovjeka koji će u drugoj polovini 20. stoljeća biti jedini državnik svijeta kojega cijene i Istok i Zapad, i Sjever i Jug. Petan Broza vidi kao “tipičnog histriona, koji je cijeloga svoga života, iz dana u dan, stvarao samo jednu jedinu veliku umjetninu, chef-d’oeuvre, (remek djelo) vlastiti život”, što je, vjerujemo, puno bliže istini – napisao je u jednom od tekstova Rašeta.

(24sata.hr/Martina Vidaić)

Facebook
E-mail