Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Boras se pobrinuo da ga ne zaboravimo i dok je u penziji: Sud mu dao za pravo u jednoj od tužbi

(Foto: MAZ/Facebook.com)

Iako je u mirovini, Damir Boras, zahvaljujući tužbama koje je podnio ili koje je Sveučilište podnijelo dok je bio rektor, pobrinuo se da se za njega čuje i dugo nakon što je prestao biti rektorom Sveučilišta u Zagrebu. Ovih dana Vrhovni sud proglasio je krivima Mrežu antifašistkinja Zagreba (MAZ) radi neispravno objavljenog demantija koje im je na članak iz 2017. godine uputilo Sveučilište u Zagrebu. MAZ mora platiti sudski trošak od 2.110 eura i ponovno objaviti tekst demantija Sveučilišta iz 2017. godine.

Jedna od stvari po kojima će mnogi pamtiti dva mandata bivšeg rektora Sveučilišta u Zagrebu, Damira Borasa, su silni sudski procesi koje je Sveučilište u Zagrebu pokrenulo, među ostalim, i protiv medija. Jedna od njih je i protiv građanske udruge Mreža antifašistkinja Zagreba (MAZ) koja datira u 2017. godinu.

Sadržaj demantija sveučilišta postao je naširoko poznat

Naime, sve je krenulo kada je MAZ te godine objavio članak s naslovom ‘Propadanje rektorova protektorata’, u kojem je na jednom mjestu pobrojan niz negativnih pojava na Sveučilištu u Zagrebu. Na taj je tekst, prema uobičajenoj praksi tadašnjeg vodstva sveučilišta, pristigao demantij Sveučilišta u Zagrebu, u akademskim krugovima dobro poznatog sadržaja.

U njemu je, među ostalim, između ostalog, piše kako ‘nije točno kako je jedina prava ideologija koja vlada na Sveučilištu u Zagrebu klijentelistička hobotnica’, kako ‘nije točno da se na Hrvatskim studijima opet počinje raditi na daljnjem gušenju autonomije i pokušaju zaustavljanja studentskog rada i aktivizma’ te kako ‘nije točno da je Sveučilište potrebno očistiti od korupcije i klijentelizma’.

MAZ je objavio taj demantij, ali sa svojim naslovom ‘Pišem ti pismo: od rektora Borasa, s ljubavlju, MAZ-u’ i intervencijom u uvodnom dijelu demantija. Pa je uprava Sveučilišta u Zagrebu, na čelu s Damirom Borasom, zaključila da taj demantij nije objavljen u skladu sa Zakonom o medijima. Sveučilište je odlučilo tužiti MAZ.

Nakon šest godina MAZ je proglašen krivim

Iako su Općinski i Županijski sud u ranijim procesima postupke MAZ-a ocijenili ispravnima, sada je ih je, šest godina kasnije, Vrhovni sud proglasio krivima. Kako je izvijestila Mreža antifašistkinja Zagreba, Sveučilištu u Zagrebu moraju pokriti sudske troškove u iznosu od skoro 16 tisuća kuna ili 2.110 eura i ponovno objaviti tekst njihovog demantija iz 2017. godine.

– Glavni predmet spora između MAZ-a i Sveučilišta u Zagrebu, u inače cjelovito objavljenom Borasovom demantiju, bile su dvije spomenute proceduralne greške. Ne radi se dakle o pitanju naših optužbi da na Sveučilištu vlada ‘klijentelistička hobotnica’ ili kako je Vlatko Previšić zloporabio svoj položaj i dovodio zaštitarsku službu na FFZG pa ga zatvarao pred njegovim zaposlenicima i studentima, ili kako se na nekim sastavnicama sveučilišta provodilo institucionalno nasilje, ili da je ‘Senat sveučilišta potpuno okoštala struktura i dobro podmazana glasačka mašinerija’. Ne, osnova po kojoj je Boras koristio novac Sveučilišta da kroz nešto opasno slično SLAPP tužbi pokuša zastrašiti još jedan medij – bile su proceduralne pogreške uredništva. Mi nismo jedini koje je Boras pokušavao ušutkati tužbama; postoji cijeli niz tuženih. MAZ je, međutim, među onima koji su na kraju ipak morali podnijeti teret sudskih troškova, navode iz MAZ-a.

Ističu i da je iznos troškova koje moraju platiti za Borasa i Sveučilište je tek jedna bolja školarina, ‘kikiriki u budžetu za obračun s nepodobnim’. No, za neprofitnu udrugu kao što je Mreža antifašistkinja Zagreba to je i dalje je ozbiljan novac koji nemaju.

– Budući da nas gone zakonski rokovi, u narednih par dana dobar dio troškova pokrivamo iz vlastitog džepa. Zato koristimo ovu priliku da tražimo pomoć i solidarnost cjelokupne zajednice i lijeve scene. Ovo je prvenstveno udar na našu udrugu i egzistenciju naših projekata kao što su naš portal i Trnjanski kresovi, ali u širem kontekstu, tek još jedan u nizu udaraca na nezavisne medije i čitavi lijevo-orijentirani, neprofitni sektor civilnog društva, navode iz MAZ-a.

Oni koji žele donirati mogu to učiniti putem sljedećih podataka:

Mreža antifašistkinja Zagreba

Pavla Hatza 16, 10 000 Zagreb

IBAN: HR9723600001101715409

Zagrebačka Banka

Opis: Donacija za portal

(srednja.hr/Martina Gelenčir)

Facebook
E-mail