Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

BIVŠI PREDSJEDNIK HDZ-a I MINISTAR UNUTARNJIH POSLOVA REPUBLIKE HRVATSKE TOMISLAV KARAMARKO DOPISOM ILI PISMOM PRIJETI DORH-om NAČELNIKU OPĆINE TINJAN GORANU HRVATINU

TOMISLAV KARAMARKO, KOJI JE OBNAŠAO DUŽNOSTI POTPREDSJEDNIKA VLADE RH, ŠEFA KABINETA PREDSJEDNIKA VLADE I POTPREDSJEDNIKA SABORA, PREDSJEDNIKA UREDA ZA NACIONALNU SIGURNOST I RAVNATELJA PROTUOBAVJEŠTAJNE AGENCIJE, NAPADA “SMRAD TITOVŠTINE”, A VELIČA TERORISTIČKU BUGOJANSKU SKUPINU FENIKS KOJA JE 1972. GODINE UPALA U JUGOSLAVIJU DA BI UBIJALA NEVINE LJUDE…?

Neki hrvatski i bosansko-hercegovački mediji nedavno su objavili napise o pola stoljeća da je Bugojanska skupina Feniks – 72 upala u Jugoslaviju da bi podigla ustanak za oslobođenje Hrvatske i dijela hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Velika većina tih medija su pozitivno ocijenili 19 članova Hrvatskog revolucionarnog bratstva (HRP) koji su kasnije nazvani Bugojanska skupina.

Pojedini novinari su tu skupinu nazvali terorističkom i koja je 20. lipnja 1972. godine prešla austrijsko-jugoslavensku granicu kod Dravograda. Svih 19 pripadnika naoružane skupine bili s naoružani raznim oružjem i ručnim bombama i iskrcali se u podnožju Raduše kod Bugojna. Nema dvojbe da je skupina došla u Jugoslaviju, priznatu državu u svijetu i članicu UN-a, da ubiju pripadnike Jugoslavenske armije, Teritorijalne obrane i milicije. U više navrata je dolazilo do naoružanih sukoba, pa su poginuli i ranjeni pripadnici obje suprotstavljene strane.

Da ne dužim, nedavno je došlo do političkog sukoba u Općini Tinjan, između političkih stranaka SDPa- i IDS-a te organizacije antifašističkih boraca i antifašista na jednoj strani i Borisa Mofardina, Župe Tinjan, Družbe “Braća Hrvatskog Zmaja” i ogranka Matice hrvatske na drugoj strani. Razlog je što se nisu mogli složiti o postavljanju spomenika na tinjanskom groblju Viktoru Kancijaniću (neki ga nazivaju Kocijančić), članu Bugojanske skupine Feniks – 72 koji je ubijen u Bosni i Hercegovini. U cijeloj toj političkoj priči dogodilo se nešto što nitko nije mogao predvidjeti i očekivati. O čemu se radi?

Za Karamarka teroristi su hrvatski domoljubi i heroji

Preko svog Facebooka, 3. srpnja ove godine svojim dopisom ili pismom, svejedno, javio se nitko do Tomislav Karamarko (rođen 25. svibnja 1959. u Zadru), povjesničar i političar.

Da bi čitatelje koji nisu upoznati s pismom ili dopisom (prenijeli su ga neki portali), objavit ću veći dio tog teksta koji glasi:

“Na današnji dan (2. srpnja) 1972. godine ubijen je Viktor Kancijanić. Imao je samo 27 godina kada je kao pripadnik grupe Feniks, 20. lipnja 1972. ušao u tadašnju državu. Ta povijesna epizoda, kao i sudbina 19-rice hrabrih domoljuba je poznata. Cilj borbe čiji su plamen pokušali zapaliti jest samostalna država Hrvatska. Hrvatski narod je do svoje slobode došao dva desetljeća kasnije. Dakle, ove godine obilježavamo pola stoljeća pogibije i smaknuća 18-orice heroja (Ludvig Pavlović osuđen je na doživotnu robiju).

Matica hrvatska, ogranak u Pazinu oglasio se i pozvao na obilježavanje obljetnice pogibije, ponosa Istre Viktora Kancijanića, jer je taj heroj rođen upravo u Tinjanu kraj Pazina. Zanimljiva je reakcija općinskog načelnika Tinjana na inicijativu Matice hrvatske. Čovjek se zove Goran Hrvatin i navodno je član SDP-a.

U trendu je, definitivno. JER SMRAD SPORO RASPADAJUĆE TITOVŠTINE I DALJE GUŠI I ZAGAĐUJE ISTARSKO DOMOLJUBNO VLČ. MILANOVIĆA I BISKUPA DOBRILE (pod –  A. Č.). No narečeni drug neoprezno se poigrao nekim zakonskim pa i ustavnim kategorijama (…)”.

Karamarko je još zaprijetio zakonima i pogrdnim riječima, pa čak traži  da se očekuje “reakcija nekih stranaka” (npr. HDZ-a i nacionalnih manjinama koje su u koaliciji – op. A. Č.).

Prijeti DORH-om i sudom

I sada, pazite, što nadalje zbori Karamarko: “A U KONAČNICI I DORH-a. AKO TO IZOSTANE BIT ĆE POKRENUTI ODGOVARAJUĆI PROCESI (…)” (pod. A.Č.)

Budući da nisam radio ni u jednoj službi u kojima je Karamarko bio glavni ili među glavnima, a ja samo novinar i pisac, pa ga moram razočarati i reći mu da je pretjerao u svojim klevetničkim prozivkama! To je najblaže što mu mogu poručiti, pa sljedeći put može i meni zaprijetiti. Pitam javno i upita ih Tomislava Karamarka: Što vam znače riječi u vašem pismu ili dopisu kao npr. “povijesna epizoda”, “sudbina 19-orice domoljuba”, “cilj borbe čiji su plamen pokušali zapaliti jest samostalna država Hrvatska” (te 1972. je postojala SR Hrvatska! – op. A.Č.), “pogibije i smaknuća 18-orice heroja”, “ponosne Istre Viktora Kancijanića” itd.itd.??? Facebookov suradnik misli da još uvijek obavlja dužnost ministra u Ministarstvu unutarnjih poslova u Zagrebu ili očekuje da će mu današnje kolege gledati kroz prste, budući pripadaju vladajućoj stranki?!

Tomislav Karamarko, bivši predsjednik političke stranke HDZ i ministar unutarnjih poslova RH, koji je obnašao dužnosti potpredsjednika Vlade RH, šefa Kabineta predsjednika Vlade i potpredsjednika Sabora, predsjednika Ureda za nacionalnu sigurnost i ravnatelja Protuobavještajne agencije, napada “smrad titovštine”, a veliča terorističku Bugojansku skupinu Feniks koja je 1972. godine upala u Jugoslaviju da bi ubijala nevine ljude…!

U svim normalnim državama svijeta – to se zove terorizam!  (pod. A. Č.). DORH bi trebao pokrenuti istragu protiv Tomislava Karamarka zbog propagande terorizma. Do tada bilo bi poželjno da se pismom ili dopisom obrati gradonačelniku rodnog Zadra i predsjedniku HDZ-a da kažu javnosti o suradnji Zajednice Talijana u Zadru s talijanskim neoiredentistima, točnije članstvom “Slobodne općine Zadar u egzilu” (Libero Comune di Zara in Esilio)

(Tačno.net / Armando Černjul)

Facebook
E-mail